Lundsanger, Vesterled Blåvandshuk - 11 .juni 2006
Notesbog Blåvandshuk Fotos Vejr og vind Sidste nyt Martin om siden


om Martin


Canon EOS 350D + Canon EF 300mm f/4 L IS USM + Canon Extender EF 1,4x II
Martins fotoudstyr

Martins
billed–
behandling

Fotografering
af håndholdte fugle

Martins profil på Netfugl
Martins
yndlings-
citater

Martins
DK arter

Martins
Blåvandshuk
arter

Martins
matrikel-
arter

Martins
ædelarter

Sidst revideret 16. april 2008

Martins billedbehandling

På denne side kan du læse om min billedbehandling. Øverst beskrives formålet med min billedbehandling samt hvordan jeg rent faktisk gør det. Nederst kan du læse om hvordan min billedbehandling har udviklet sig, idet jeg af og til laver en slags status over, hvordan det har udviklet sig, siden sidst jeg skrev.




Formål med min billedbehandling:

  • Jeg tilstræber altid at opnå en så naturlig gengivelse som muligt, både i forhold til omgivelser, baggrund, belysning, farver, skarphed etc.
  • Jeg forsøger at beskære billedet, så kompositionen bliver bedst muligt.
  • Jeg manipulerer ALDRIG et billede såsom at fjerne en gren, sætte en anden baggrund ind eller andet unaturligt.



Min billedbehandling pr. april 2008:

Camera Raw 4.3 i Photoshop Elements 5.0:


I november 2007 begav jeg mig ud i at fotografere i RAW-format og dermed også ud i at arbejde med RAW-konverterings processen. Jeg er stadig i eksperimenteringsfasen og har derfor ikke nogle arbejdsvaner i processen endnu.

Photoshop Elements 5.0:


Rækkefølgen af min billedbehandling: Følgende er min overordnede rækkefølge når jeg behandler billeder.
  1. Lys
  2. Kontrast
  3. Farver
  4. Noise recuction (anvendes kun af og til)
  5. Presharpening
  6. Image resize (oftest vælges bicubic sharper)
  7. Output sharpening
Jeg er begyndt at bruge lidt flere funktioner til billedbehandlingen. Nedenstående er de funktioner med tilhørende indstillinger jeg oftest anvender:
  • Crop: Med henblik på at beskære og komponere billedet.
  • Image resize: Bruges til at resize billedet til en passende størrelse til webbrug. Jeg bruger nu næsten altid bicubic sharper, men af og til også blot bicubic.
  • Levels: Bruges ALTID som justeringslag
  • Curves: Jeg bruger af og til dette værktøj til at justere lyset
  • Unsharp Mask (USM): For at gøre billedet skarpere. Jeg er begyndt af og til kun at give skarphedsbehandling på dele af billedet, eksempelvis kun fuglen og ikke havet omkring den. Fordelen er at jeg undgår at havet etc. bliver grynet, og derudover står fuglen mere skarpt frem, når omgivelserne er lidt mere slørede.

    Jeg er begyndt at give USM af flere omgange. Inden crop, image size, levels og curves gives presharpening: radius 0,2-0,3 amount 250-400. Til allersidst gives output-sharpening. Denne gives af 2 omgange for at bevare flest mulige detaljer og for at bevare naturligheden i billedet: Radius 0,2 eller 0,3. Amount: 80-150, dog op til 250 ved radius 0,2. Threshold: 0
  • Noise reduction: Jeg bruger af og til dette værktøj til at justere lyset



Udviklingen af min Billedbehandling:

November 2007: Start med optagelse i raw-format...


Efter lang tids tilløb prøvede jeg for nylig at fotografere i RAW-format, og efterfølgende behandle billederne med raw-konverteren i Photoshop Elements 5.0. Det var 2 Vandstære der stod for skud, og deres helt hvide bryst var en kæmpe udfordring rent lysmæssigt, da det helt hvide bryst meget let bliver fuldstændig overbelyst og udbrændt. Resultatet var en meget positiv oplevelse. Raw-billederne kunne jeg ret let justere, så de hvide partier ikke blev overbelyst, og resultatet blev overraskende godt. I den jpg-fil som kameraet tog sammen med raw-filen var de hvide partier udbrændte og ikke til at redde trods brug af kraftig undereksponering under optagelsen.

Jeg er langt fra dus med at justere raw-filen endnu, hvorfor det tager noget længere tid end at behandle en jpg-fil. Jeg vil dog fremover oftere skyde i raw-format, især når lysforhold etc. er krævende. Under gode forhold vil jeg stadig oftest skyde i jpg-formatet, da bufferen i kameraet kan klare flere skud ad gangen, og da den efterfølgende billedbehandling vil tage kortere tid. Jeg er dog spændt på om jeg med tiden bliver så glad for og fortrolig med raw-konverteringen at jeg går over til kun at skyde i raw...

Maj 2007: Ny computer og indkøb af Photoshop Elements 5.0

Så har jeg endelig fået taget mig sammen til at købe ny computer og købt Adobe Photoshop Elements 5.0. Jeg har stort set ikke brugt det endnu (d.d. 16. juni!) da jeg ikke har arbejdet med billeder bag skærmen i snart 2 måneder! Glæder mig til at blive fortrolig med det.

Marts 2007:


Da min computer har et meget gammelt styresystem, er det ikke muligt at bruge software til RAW filer! Alle billeder jeg tager er derfor i højeste JPG kvalitet. Til billedbehandling bruger jeg Adobe Photoshop Elements 1.0! Det kan de mest elementære ting, men så snart jeg køber en ny computer anskaffer jeg mig den nyeste version; p.t. er det version 5.0.

Jeg tilstræber altid at opnå en så naturlig gengivelse som muligt. Til dette bruger jeg oftest følgende funktioner med følgende indstillinger.
  • Crop: Med henblik på at beskære og komponere billedet.
  • Image resize: Bruges til at resize billedet til en passende størrelse til webbrug
  • Levels: Bruges ALTID som justeringslag
  • Unsharp Mask (USM): For at gøre billedet skarpere. Hyppigst bruges følgende indstillinger: Amount: 120-180. Radius 0,3-0,6. Threshold: 0


til top
Solopgang på sydhukket, Blåvandshuk, 30. april 2007

Links:
Adobe Camera Raw
copyright © Martin Søgaard Nielsen
udarbejdet d. 17. marts 2007
Opdateret d. 16.4.2008