Lundsanger, Vesterled Blåvandshuk - 11 .juni 2006
Notesbog Blåvandshuk Fotos Vejr og vind Sidste nyt Martin om siden

Hvidvinget Måge 1. vinter, Hvide Sande Havn, 7. december 2008
Sidste nye foto

Nordsanger, Vesterled - Blåvandshuk, 11. august 2008
2. sidste nye foto


Ædelarts-
konkurrence:

Hellesen
vs.
Søgaard"Jo mere aktiv du er, jo mere heldig er du..."


Gulhovedet Gul Vipstjert ssp. flavissima, Lakolk Strandsøer, 12. maj 2008
Notesbog 2008

Steppehøg, Bøvling Klit,  27. september 2007
Notesbog 2007

Stribet Sanger 1k hun, Mandø, 18. oktober 2006
Notesbog 2006

Nordlig Blåhals 2k han, Blåvand Fuglestation, 14. maj 2005
Notesbog 2005

Dværgværling 1k, Blåvand Fuglestation, 5. oktober 2004
Notesbog 2004


"Der ligger altid en god oplevelse og venter..."


Fuglestof:


Kort over Grenen

Topskarver og gamle dage

Twitchingens start

Omvendt træk eller...?

phyller på Chrø


Sidst revideret 11. december 2008

Notesbog 2008

jan feb mar apr maj juni juli aug sep okt nov dec

7/12  Heller ingen "hvide" ædelmåger i dag!

Fra morgenstunden var planen klar: Der skulle ædles "hvide" måger i Thyborøn Havn. Der er aktuelt Gråmåge i Skagen og Hanstholm samt Hvidvinget Måge i Skagen, Hanstholm og Hvide Sande, så Thyborøn Havn måtte huse mindst den ene hvis ikke begge arter... planen om ny ædelart og point i Thomas og min konkurrence kunne ikke fejle!

...Men det gjorde den! Der var flere hundreder måger i Thyborøn Havn, men efter mere end 2 timers intensiv gennemtjekning gav jeg op - ØV! Jeg fatter stadig ikke, hvorfor der ingen var, men det er som om det bare ikke skal lykkes mig at ædle en af spøgelsesmågerne selv. Jeg har ellers været tæt på... I 2001 fandt Thomas en fugl, da vi var på tur sammen i Kolding Havn. I 2005 fandt PHK 3 Hvidvingede Måger på Agger Tange samtidigt som Rune, Simon Berg og jeg var i Thyborøn Havn og slutteligt så fandt Henrik for et par uger siden en Hvidvinget Måge i Hvide Sande Havn dagen efter jeg havde været der! Nej, det går sgu ikke for godt tiden, har ikke fundet noget sjældnere end Solsort siden juli måned!

Udover mågerne bød havnen på et flot par Sortstrubede Bynkefugle samt trækkende Korsnæb.

Thorsminde Havn blev også tjekket, men det gav ikke andet end håbet om end Topskarv, da dagens eneste Skarv blev tjekket. Der var nu ikke meget Topskarv over den, og den rigtige Topskarv fandt JKY i Hanstholm Havn senere på dagen.

Dagen havde indtil da været utrolig tam, så jeg besluttede at kigge efter Brilleanden ved Bækbygård Strand. Der var dog ikke en eneste Sortand, men derimod masser af Rødstrubede Lommer. Herligt!

Sidste destination blev Hvide Sande Havn, for nu ville jeg ned og se den Hvidvingede Måge, som jeg ikke selv kunne finde for et par uger siden. Det blev intet problem i dag, for da jeg rundede Isværket, stod den lige foran bilen på kajkanten - FEDT! Den var godt nok hvid, og utrolig flot. Den fløj noget rundt, så jeg kørte bilen i stilling til den sandsynligvis ville lande igen. Det gjorde den også kort efter, men kameraets batteri som jeg ladede op i går aftes, var allerede gået kold(utroligt som de batterier"dør" når de ikke bliver brugt jævnligt). I med det andet batteri, men det var ligeså dødt! Med begge batterier i på en gang, lykkedes det at få taget et par billeder inden den fløj igen.


Mørkt næb og mørkt øje er karakteristisk for 1. vinterdragt

Jeg tænkte, at den nok ville komme tilbage igen, men i stedet satte den sig oppe på taget, så jeg kunne nyde den i scop. Lidt senere fløj den igen, og efterfølgende lykkedes det ikke at finde den. Jeg var dog glad for at have set den, for så fik jeg da alligevel set en god fugl på turen.
Udarbejdet 7/12 2008


1/12  Dejligt at være i gang med hjemmesiden igen!

Så er der endelig gang i hjemmesiden igen efter næsten 5 måneders stilstand!!! Utroligt at det har varet så længe, men i sommers blev tiden i stedet brugt på aftenture, og da der så begyndte at være lidt tid om aftenen igen, ja så havde jeg ikke lysten og overskuddet til det. Jeg har brugt utrolig meget tid og energi på mit arbejde, og især siden 1. oktober hvor jeg jo blev leder. Oktober var egentlig en frygtelig måned med 2 jobs og forkølelse oveni, men det er heldigvis blevet meget bedre siden

Nu er jeg ved at få hovedet ovenvande igen, og skønt at have lyst og energi til at skrive og redigere billeder igen. Når det så er sagt, må jeg jo også konstatere, at mine planer og visioner med hjemmesiden endnu en gang må nedjusteres kraftigt. Øv! men den kamel må jeg sluge, og så lave det jeg synes er sjovest, og så må resten ligge standby til jeg måske en gang kaster mig over det.

Udarbejdet 1/12 2008


1/12  Ædelartskonkurrencesiden er opdateret

I de mere end 4 måneder hjemmesiden har stået stille, er der faktisk sket overraskende lidt, men hverken Thomas eller jeg har været særlig meget i felten. Thomas har dog ædlet Mellemkjove som ny Stubbenart, og har dermed udbygget sin føring, så der nu står 54-30 i Thomas favør.

Udarbejdet 1/12 2008


28/11  Efterskrift på observation af Gulhovedet Gul Vipstjert

Da jeg observerede fuglen 12. maj i år ved Lakolk Strandsøer, racebestemte jeg den til ssp. flavissima, men læsning af blot en enkelt artikel har medført at racetilhørsforholdet er ændret til ubestemt - flavissima/lutea. Læs mere her.

Udarbejdet 28/11 2008


16/11  Er jeg "blind" på begge øjne eller hvad!

Efter min tur til vestkysten i går, ringede Henrik fra Hvide Sande Havn og spurgte, om der var noget at se længere nordpå. Der var masser af fugle ved Vest Stadil, men derudover var der næsten fugletomt. Vi nåede ikke at snakke længe førend Henrik råber op.... en Hvidvinget Måge kom flyvende lige foran bilen! Og hvor var det lige Søgaard havde været i går??? JA, i Hvide Sande Havn selvfølgelig. Og hvor mange Hvidvingede Måger så Søgaard? Rigtig gættet - 0! Hold kæft en lussing at få... for det havde været ny ædelart, men sådan skulle det ikke være. Efteråret har været miserabelt, vejret har været helt forfærdeligt, og heldet har bestemt ikke tilsmilet mig, så jeg bandede noget. Fuglen forsvandt dog med det samme, og det lykkedes ikke Henrik at genfinde den. Den blev dog genfundet senere ved hytterne på fjordsiden.

Nå, på et eller andet tidspunkt skal det nok lykkes mig at finde en Hvidvinget Måge selvom erfaringerne ikke er for gode. I 2001 fandt Thomas en Hvidvinget Måge for næsen af mig i Kolding Havn.... så det hjælper heller ikke altid at være sammen med andre, hvis de bare finder fuglene lige for snuden af en! På et tidspunkt må jeg da være den første til at opdage en god fugl.... og så må det gerne være en Masketornskade eller Tornhalesejler!!!

Udarbejdet 1/12 2008


2/10  Så har Søgaard sgu købt bil!

Ja, så har Søgaard og co. sgu købt bil - eller bus er nok næsten mere korrekt, for den er godt nok stor! Men hvor er det fedt, og nu skal den snart testes som ornitologvogn.

Udarbejdet /8 2008


1/10  nyt job!

Ja, så sidder jeg i lederstolen igen, og kan se frem mod masser af udfordringer og masser af arbejde. Det bliver spændende, men også hårdt her i starten.

Udarbejdet /8 2008


20/8  Så er der endelig fortsættelse af Rovterneberetningen...

Læs mere her...

Udarbejdet 20/8 2008


11/8  Nordsanger - min drømmephyl i fødselsdagsgave...

Rune og jeg sad og havobsede i Ørhage i ihærdig kamp for at scope en skråpe, men hverken dagen før eller denne morgen var der noget at råbe hurra for. Det blæste godt nok en del, men havfugle var det ualmindelig tyndt med. En del Almindelige Kjover der fouragerede på terner var eneste opløftende... kl. 7.16 kommer så sms'en der fik os på andre tanker: Nordsanger ringmærket kl. 7.05 Blåvand Fuglestation. Shiiiiiit en melding.

Rune og jeg følte os outbattled på det groveste, og jeg var ikke helt tilfreds med at min drømmephyl befandt sig på min yndlingslokalitet mens jeg stod og kiggede på skumsprøjt ved Ørhage! Og så ovenikøbet på min fødselsdag. Mens jeg stod og skumlede meldte Rune klart og kontant ud: Den skal vi se! Vi stod lidt og kiggede på hinanden, beslutningen havde Rune taget og jeg var med på den med det samme.

10 minutter senere havde vi pakket bilen, vasket op og fejet hytten og var på vej.... joooh det gik pænt stærkt med at få pakket. Stemningen var pludselig MEGET høj i bilen, og Sølvpilen skar sig determineret gennem det Vestjyske landskab.

Kl. 8.25 kom der melding på at den rastede i Vesterled. Det tegnede sgu godt. Kl. 9.14 skrev Thomas: Teløk md føsdagen! Får du Nords i føsdagsgave? Det var i hvert fald planen, og ville være den ultimative fødselsdagsgave.

Som tiden gik, begyndte vi dog at blive lidt nervøse over, at der ingen meldinger kom på fuglen, men en samtale med Freddy fik optimismen op igen, for som han sagde, den må jo være der, siden der ikke er kommet andre meldinger ud. Der gik dog ikke mange minutter førend en dofcall orienterede om, at fuglen ikke var at se, men at den blev eftersøgt - pu-ha det kunne godt gå hen at blive svært.

Vel fremme ca. 10.25 var der kun få folk der ledte. Vi snakkede kort, og delte os op. Jeg har altid synes, at krattet lige øst for huset har stinket af hit med udstikkende grene, så jeg stillede mig ved lågen til haven og ventede. Jeg skulle dog ikke vente mange minutter, før en småfugl kom flyvende omme bag fra huset og efter lidt puslen i krattet satte den sig på en fritstående gren maks. 5 meter fra mig - kikkerten på og......FUUUUCK det er sgu den! Min puls lavede et af de største højdespring længe - den kiggede lige på mig og så skummel ud med sit overraskende store hoved for en phyl og den feeeedeste brede øjenbrynsstribe i stor kontrast til den mørke øjenstribe. Øjenbrynsstriben nåede ikke frem til næbbet, så sagen var klar: NORDSANGER i kikkerten, min drømmephyl - hvilken perfekt fødselsdagsgave.

Jeg var meget tæt på at råbe med det samme, men fik besindet mig, da jeg ikke ville risikere at den blev skræmt og fløj væk. Den sad der meget kort tid, inden den fløj op i et grantræ, og så kan det nok være at jeg råbte, skreg og fægtede med armene til de hurtigst ankomne hvilket var Rune, Søren Gjaldbæk og Søren Nygaard. Rune nåede at se den sidde i toppen af en gran mens 2 x Søren kun nåede at se den flyve over vejen mod postgården.

 Bemærk at øjenbrynsstriben ikke når næbbet, modsat Lundsanger som ses på topbanneret
Den feeeedeste phyl - foto: EEE

Hold kæft hvor var det fedt! Men samtidig lidt mærkeligt at langt de fleste ikke fik den at se. Nu kunne det kun være et spørgsmål om tid inden den kom frem igen. Det skulle dog vise sig, at der gik laaaang tid inden den kom frem igen. Der kom flere og flere folk til heriblandt Rolf der lige skulle sikre sig, at jeg nu ikke havde set en Bogfinke! Thomas og hans far kom også til. Først kl. 12.41 opdager Thomas fuglen, igen fra lågen hvorefter den hurtigt forsvinder, da han råber op. Jeg er lidt derfra, og opdager så fuglen da den kommer frem 10m længere hende. Jeg ser blot en småfugl, men råber op, da jeg tænker det må være den - krattet har således været tomt for fugle i de timer vi har været der. 20 mand stormer til og så er Nordsangeren endelig publikumsvenlig i 5 minutter, hvor den fouragerer på lidt afstand.

Fuglen bliver set gennem hele dagen, og sent på eftermiddagen flytter den op i Fyrhaven. Den bliver sågar set næste morgen, hvor den er tilbage ved Vesterled.

Endelig fik Rune og jeg set en god fugl på en vores ture.... næste gang vil vi selv slå til!
Udarbejdet 21/8 2008 - sidst revideret 1. december 2008


1/8  Sibirisk Hjejle som ny art... og tusindvis af vadefugle...

Udarbejdet 21/8 2008


13/7  Rovterne som ny ædelart...

Efter en tur i det tyske vadehav, hvor jeg uden helt at vide hvor det skulle være, fandt frem til Hauke Heinkoog, kørte jeg efter 1 times regnvejr nordpå, for jeg ville gerne til Saltvandssøen og Rickelsbüller Koog, sidstnævnte havde huset Terekklire og Stribet Ryle i nogle dage, og dem ville jeg rigtig gerne se.

Freddy havde ringet ved middagstid og orienteret mig om, at der ikke var særlig mange vadefugle udover Sortklirer ved Saltvandssøen og Højer Sluse og at der siden dagen før, hvor han også var i området, stort set ikke var tilkommet nogle nye fugle. Han havde dog haft op mod 50 Sortterner

Da jeg kom til Saltvandssøen var det lavvande, og som forventet var der meget få fugle. 1 Sortterne og 1 Dværgmåge på den tyske side, og på den danske side, stod der en 15 Sortklirer... Det var umiddelbart alt hvad jeg kunne se i håndkikkert, men jeg gik alligevel ud og satte scopet op.

Margrethe Kog er kæmpestort, så jeg tjekkede de fjernere dele for der kunne jo gå en Skestork eller måske en Hvid Hejre, som jeg ikke kunne se med håndkikkert. Godt nok er de hvide hejre af en eller anden grund ekstremt sjældne dernede, men det kunne jo være.

Pludselig så jeg kortvarigt et stort rødt næb... det er sgu da en Rovterne! Jeg fik zoomet ind og ganske rigtigt så stod der en Rovterne og pudsede sig... YEEEEEESS udbrød jeg ret så højt mens jeg nærmest hoppede rundt!!!

Det har været en drøm selv at finde en Rovterne - en art som jeg faktisk kun har set 1 gang tidligere i DK!!! 2 x 1 ad + 1 1k på Ølsemagle Revle for en del år siden. Jeg kom derfor helt op at køre, og begejstringen over mit nye scop var heller ikke til at tage fejl af... Det er gode tegn, når det kan finde ny ædelart på sin debuttur - og hvor var det fedt at kunne zoome ind, så jeg kunne se den bedre. Den var ret så langt væk, ja faktisk så langt, at jeg ikke kunne se hvad det var i håndkikkert, selvom jeg jo vidste hvad det var!

Jeg ringede til Knudsen, og mens vi snakkede, flyttede Rovternen lidt på sig, og åbenbarede endnu en fugl - 2 Rovterner!. Freddy fik også et kald, for han havde jo trawlet området tyndt de sidste par dage... han blev da også lidt ærgelig, og vi grinte noget af den lidt komiske situation for ham. Sådanne situationer giver ekstra meget tro på det, for det viser at der altid kan gemme sig noget godt, og at det bare er om at komme ud - situationen er lige et eksempel på citatet: "Der ligger altid en god oplevelse og venter..."

Eftersom Rovternen var ny ædelart, var der point i posen til MSN i konkurrencen med Thomas. Med tilfredshed og begejstring i stemmen blev Thomas orienteret om, at jeg havde produceret til vores konkurrence. Han delte som sædvanlig min begejstring, og det gør det bare endnu bedre at se på fugle. Det at dele mine oplevelser med andre, i det her tilfælde Henrik, Freddy og Thomas, gør det endnu sjovere at se på fugle, for selvom jeg rigtigt godt kan lide at være afsted selv, er det nu en gang fedest at have nogen at dele oplevelserne med... hvis ikke lige ved siden af en, så over telefonen...

Stribet Ryle og Terekklire...


Efter at have nydt de 2 Rovterner, og endelig set den ene flyve, begav jeg mig ned af digevejen til det gode hjørne hvor der har været Stribet Ryle og Terekklire de sidste par dage.

Da jeg kom frem var der egentlig ikke så mange fugle, men det så giftigt ud, og der gik da også kun meget kort tid førend den Stribede Ryle var i scopfeltet.

Se billedet i større størrelse...
Dens kraftige krop med brede hofter, burde gi den navnet boxerryle...

Den gik helt tæt på og sammen med enkelte Almindelige Ryler. Observationsforholdene var ret gode, idet vinden var aftaget og der ind imellem var hul i skydækket.

Efter at have nydt fuglen et godt stykke tid, begyndte jeg at kigge efter Terekkliren. Den var umiddelbart ikke at se, men efter et stykke tid kom en ordentlig flok Rødben til. De rastede dog så kort, at jeg ikke nåede at tjekke hele flokken igennem, inden de lettede og tog højde. PIS... tænk nu hvis Terekkliren var i den flok.... Jeg forsøgte at tjekke den flyvende flok, men det var sgu ret så svært, for de var hurtigt langt væk.

Jeg håbede flokken ville lande på vaden, men de fløj laaangt væk, så jeg slap dem af scopfeltet. Jeg vendte scopet og kiggede igen ned på vadefladen..... og hva i himle.... der stod Terekkliren sgu midt i det hele! Enten havde den gemt sig ualmindelig godt, eller også var den kommet til med flokken af Rødben, og havde valgt at blive som eneste fugl!!! Uanset hvad, så var det fedt at den pludselig stod der.

Det var virkelig en fed aften - et Rovterneskrig fik mig til at kigge op fra okularet, og lige ud for mig kom en Rovterne forbi - en af de 2 fugle fra Margrethe Kog tænker jeg. Den fløj meget målrettet mod syd, hvor jeg fulgte den indtil den forsvandt som en prik. Klokken var nu 21.40 og lyset var ved at forsvinde. Himlen var begyndt at trække sig sammen, og så fik MSN ellers benene på nakken tilbage mod bilen. Jeg nåede det lige akkurat inden en regnen væltede ned.

En super fugletur var slut, eller næsten slut, for et par stop i bilen på vej hjem gav en ubestemt ugle? og en syngende Græshoppesanger.

Udarbejdet 14/7 2008, revideret 20/8 2008


7/7  Nyt telescop og nyt stativ...

Efter mange års overvejelser fik jeg endelig taget beslutningen om, at nu skulle jeg købe nyt telescop. Efter over 1 times afprøvning i Naturbutikken, faldt valget klart på Kowa TSN 883 med 20-60x zoom okular. Det var supert til mine briller, og skarpheden var tydeligt bedre end både Swarovskien og Zeissen.

Stativvalget var noget sværere, men jeg endte med at købe Velbons carbonstativ sherpa pro 635 med Manfrottos videohoved 128rc til.

Det er lidt sjovt at mit gamle telescop også var et Kowa og stativet også et Velbon. Nu kan det fungerer som 2. telescop, når der er brug for et sådant.

Udarbejdet 20/8 2008


2/7  Tiden flyver afsted...

Tiden flyver afsted og selvom der er lidt stilstand i fuglene for tiden, så er det sgu svært at få tid til at opdatere siden. Jeg har mange billeder liggende, som jeg gerne vil have ind, og flere beretninger fra foråret, især superugen ved Blåvandshuk med Mellemkjove, Islom, Rødhovedet Tornskade, Blåhals, dip på Rødvinget Braksvale, Natravn og Steppehøg.... en superfed uge med oplevelser jeg gerne vil have på skrift og koblet billeder på...

Det er helt klart sværere at få arbejdet med hjemmesiden, nu det er lyst om aftenen og der dermed er mulighed for ture efter børnene er kommmet i seng - og turene prioriteres højere end at sidde bag skærmen, for det får jeg ikke nye oplevelser og ædelarter af!

Næste indlæg bliver højst sandsynligt om turen sidste søndag til Vadehavet, hvor Knudsen blandt andet legede co-driver hængende ud af vinduet, mens jeg bakkede for fulde drøn for at indhente en Hedehøg på Rømødæmningen... Den helt store griner fik vi dog, da Knudsen i flere omgange totalt ignorerede min udmelding om 2 Havørne, idet han mente, at jeg nok kiggede på 2 Landsvaler!!!

Udarbejdet 2/7 2008


29/6  Sønderjyllandstur med Knudsen


Juvenil fugl pga den kraftige sorte rygstribe, han pga den sorte tøjle og det orange næb
En ud af en hel flok unge Skægmejser ved Lakolk Sø

Udarbejdet 20/8 2008


22/6  Fed Skovhornugle i skumringen...

Efter at have været ved Ølundgård, hvor der blandt andet fouragerede en fin Skestork, flere Sortklirer og Brushøns samt generelt mange fugle, kørte jeg til Fjordmarken for at lytte efter Savisanger eller andet godt. Det var der ikke noget af, men pludselig fløj en Skov-/Mosehornugle op lige foran bilen. Jeg fik kikkerten på, og nåede lige at bestemme den til Skovhornugle inden den forsvandt lidt fremme bag nogle buske.

Jeg forventede at den kom frem igen, men da den efter nogle sekunder ikke kom frem, kørte jeg længere frem, så jeg fik frit udsyn for den busk den forsvandt bag. Jeg kiggede ud over området, men der var sgu ingen ugle... men pludselig fik jeg øje på en brun fugl der sad på en pæl kun ca. 10m fra bilen. Jeg fik bremset og fik kikkerten på kræet... Og der sad de fedeste orange øjne og kiggede på mig. Den sad og spejdede rundt og kørte hovedet frem og tilbage - og en enkelt gang tog den et dyk i græsset lige foran pælen.

Efter at have nydt fuglen, fik jeg listet kameraet op af tasken, åbnet vinduet og lagt kameraet til rette på sidespejlet. Fuglen tog ingen notits af mig, og jeg koncentrerede mig maximalt om at holde kameraet stille, for der var godt nok ikke meget lys at fotografere i. Kameraet blev presset til det yderste med iso indstillet på 1600 og jeg fik afprøvet mine evner udi at holde kameraet stille.

Min hjemmeproducerede polstring af linsen viste endnu en gang sit værd. Den er super god til at opnå optimal støtte, når linsen skal støttes på noget, i dette tilfælde bilens sidespejl.

Skovhornugle, Fjordmarken - Odense Fjord, 22. juni 2008
Skovhornuglen sad meget aktivt og bevægede hovedet i alle retninger - en fed oplevelse

Det lykkedes at få et brugbart billede i kassen. Det er lidt rystet, men taget i betragtning at lukketiden blev hele 1/3 sekund, er jeg godt tilfreds med resultatet... Godt at vide, at det kan lade sig gøre at få et brugbart billede selvom der er meget lidt lys, det kunne jo være der blev brug for det, hvis Ørkennatravnen en dag sad der i mørket...
Udarbejdet 24/6 2008


19/6  Thomas har ædlet sig stabilt i spidsen...

Der er sket ting og sager i vores ædelartskonkurrence og siden er nu opdateret...

Udarbejdet 19/6 2008


19/6  Tilbage ved skrivepulten...

Så er foråret godt og vel forbi... Jeg har brugt så meget tid i felten som muligt, og selvom det ikke har været særlig meget, så har jeg haft et endnu et super forår. Jeg har mange billeder, der venter på at blive billedbehandlet og der har været fede oplevelser der skal ned på skrift... senest med den Rosenbrystede Tornskade fra Fakkemosen.

Det er fedt, at det er lyst så længe, og fedt at kunne nå at komme i felten om aftenen, når Jonas og Alex er kommet i seng. Det har jeg benyttet mig af en del gange, og halvdagsture til Sønderjylland har givet masser af gode fugleoplevelser.

Hjemmesiden har stået fuuuuuldstændig stille siden starten af maj....!!! Det har været en prioritering at komme i felten i stedet for at sidde bag skærmen. Det piner mig da noget, at jeg ikke har fået skrevet og lagt billeder ind, men der er sgu kun 24 timer i døgnet, og med pædagogstrejke m.m. har børnene lagt beslag på en (for) stor del af tiden. Det har skabt en del frustration, men de "kameler" må jeg bare arbejde på at acceptere, for jeg har jo selv valgt at sætte børnene i verden! Jeg har også selv valgt at få lidt for lidt søvn her i foråret men som Alex sagde forleden: "Man kan godt smile, selvom man er træt!"

Der er lidt stille på fuglefronten i disse dage efter vejrskiftet satte ind, så nu er det tid til at komme i gang med hjemmesiden igen. I første omgang skal konkurrencesiden opdateres, og så må vi se hvad der kommer derefter... er spændt på hvor meget jeg får skrevet, inden det brager løs igen, og jeg tager i felten i stedet for at opdatere... jeg er toptændt på at være i felten, og især på at ædle nye arter... Thomas har jo lagt sig i spidsen efter et skræmmende forår fra hans side med 2 observationer af Hvidskægget Terne og dertil Lundsanger og Drosselrørsanger, der dog heldigvis for mig ikke var nye ædelarter!

Udarbejdet 19/6 2008


10/6  Endelig fik jeg set Rosenbrystet Tornskade...

Jeg havde lige tændt for fjernsynet for at se vejrudsigten kl. 18.20 da Knudsen ringer. Han er noget oprevet: "Mangler du Rosenbrystet Tornskade? Ja, det gjorde jeg jo! Han havde lige set en tornskade flyve over bilen og han oplevede den ret plump og korthalet!!! Det lød jo - sammen med meldingen om Stor Tornskade fra om formiddagen - ret så godt, og Knudsen håbede jeg ville komme ned og hjælpe med at finde kræet...

Jeg fik øjeblikkeligt hitfeber og pludselig mens vi snakkede SKREG Knudsen(så min tromhinde rystede!): "Der er den, der er den...jeg skal ha' den bestemt...vi snakkes ved!"

Erhardt havde meldt en Stor Tornskade!!! ind fra kl. 10 om formiddagen. Han havde set den flyve et par gange, men kunne ikke genfinde den. Det viste sig, at han ikke havde set kræet godt nok til at kunne artsbestemme den, men havde alligevel indtastet den som Stor Tornskade. Han havde ikke kontaktet nogen, men da Knudsen hørte/læste om observationen der stank laaaangt væk af Rosenbrystet Tornskade kørte han prompte derned i håb om at genfinde fuglen.

Da Knudsen kommer derned er første fugl han ser, en tornskade der flyver over bilen!!! Han havde ringet til mig, og mens vi snakkede genfandt han fuglen siddende. Jeg for op af sofaen og så var det bare afsted... jeg nåede knap at finde scopet frem, så ringede Knudsen igen. Det var en Rosenbrystet Tornskade og den sad fint i Fakkemosen. Det fik min hitfeber til at stige yderligere og jeg for rundt for at få kikkert og kamera ud i bilen.

Jeg fik ringet til Thomas, der noget chokeret fik til opgave at melde kræet ud. Han manglede også Rosenbrystet, så han fik noget at tænke på eftersom klokken var ca. 18.30... Tim, Søren Gjaldbæk og Ib Hellesen fik også et kald.

Da jeg ankom til Fakkemosen ca. 19.35 fouragerede fuglen frit fremme, så vi rigtig kunne nyde den.... Og hold k... hvor var den flot og med rigtig fint sart rosafarvet på bryst og flanker, med udbredelse som en bh som Knudsen udtrykker det.

Jeg var spændt på, hvor anderledes jeg ville opleve fuglens proportioner i forhold til Stor Tornskade, og det viste sig at være meget påfaldende.

Den var tydeligt korthalet og mere plump og kompakt end Stor Tornskade. Vingefeltet var meget tydeligt, og et par gange hang den i benene med kroppen nedad og udbredte vinger, så vingebåndet sås helt perfekt. Så ret syret ud, når den hang der, som en anden flagermus.

Vingebåndet var begrænset til hånden, var meget bredt og med ens bredde på samtlige håndsvingfjer incl. de alleryderste.

Panden var knaldsort og ret bred, omend ikke så bredt som på nogle af de fotos jeg har set. Vingen fremstod også helt sort.

Alt i alt så dragten adult ud, men grundet afstanden kan farvenuancen på vingen ikke med sikkerhed bestemmes, hvorfor jeg synes det er mest korrekt at benævne fuglen 2k+

Jeg forsøgte at tage billeder af fuglen, men det var meget svært. Primært på grund af afstanden og blæsten, men i starten også på grund af modlys hvorimod det senere var mangel på lys, der gjorde det vanskeligt.

Der var ellers gode muligheder for at komme tættere på fuglen, uden at skræmme den, men så længe der var nogle på vej, ville det være respektløst at gøre dette, for tænk nu hvis jeg mod min vurdering ville forstyrre fuglen så den fløj ind i krattet. Alt i alt er jeg rigtig glad for at jeg så den, og at den var så superflot som den var... Og et enkelt brugbart stemningsbillede blev det da til...

 Rosenbrystet Tornskade 2k+ han, Fakkemosen - Sydlangeland 10. juni 2008
"Toscaen" var superflot og sad konstant frit fremme

Fuglen blev siddende frit fremme indtil Jacob Sterup og jeg forlod fuglen som de sidste. Inden da nåede Thorbjørn Eriksen at twitche fuglen fra Sorø - og fra det øjeblik han kørte fra Sorø til han nåede frem, veg Esbens øje ikke fra okularet og fuglen et eneste øjeblik, så Esben var noget radbrækket, da han endelig nåede frem. Med til historien hører, at det blæste en halv pelikan den aften, vel nok 12-14 m/s, så det var umuligt at holde teleskopet stille medmindre du sad ned.

Udarbejdet 22/6 2008, revideret 24/6 2008


12/5  Gulhovedet Gul Vipstjert ved Lakolk Strandsøer

Efter at have obset på hukket hele morgenen og formiddagen, kørte Henrik og jeg en tur på Skallingen. Bortset fra en syngende Skovsanger på vejen, var det enormt fugletomt. Om eftermiddagen besluttede jeg mig derfor at køre sydpå ned til Saltvandssøen. Det blev til et par Hedehøge men frustrerende få vadefugle ved Vidåslusen selvom jeg timede højvandet perfekt. Sølle 60 Almindelige Ryler og 9 Sortklirer blev det til.

Jeg kørte nordpå igen, og bestemte mig for at tjekke Rømø. Jeg var en smule frustreret over at have set så få vadefugle, og håbede det så bedre ud på Rømø.

Efter at have forceret sandmasserne ved hesteudlejningen kunne jeg se at der var fint med fugle i strandsøerne. Ved første kig sprang en Gul Vipstjert meget i øjnene, for den så sgu da meget gul ud... var den ikke gul i hovedet? Jeg fik hurtigt bilen hen til strandsøerne og fik kigget nærmere på fuglen. Og jo, det var den FEDESTE Gulhovede Gule Vipstjert han. Den var virkelig knaldgul i farverne og ufattelig flot. Vel nok den flotteste vipstjert jeg nogensinde har set! Den fouragerede ivrigt i det fugtige grønne græs i den lave aftensol, en virkelig nydelse. Jeg fik tjekket hovedtegningerne og hørt den kalde flere gange. Kaldet var lig ssp. flava og i kombination med hovedtegningerne kunne jeg fastslå at fuglen tilhørte racen ssp. flavissima. Det kunne have været fedt med en ssp. lutea, men jeg var ovenud tilfreds.

Jeg fik set fuglen rigtig fint og gjorde mit bedste for at få gode billeder af kræet. Det var knap så nemt, for afstanden var lige lovlig stor, og lyset aftagende. Det lykkedes dog at få nogle ok billeder, som ret godt gengiver hvor FED fuglen i virkeligheden var.


"Gulstjert" - hold kæft hvor var den flot!

Det er 2. gang jeg ser Gulhovedet Gul Vipstjert og begge fugle har jeg pudsigt nok fundet selv. Den første fugl fandt jeg på Grønningen ved Blåvand 12/5 2006 - sjovt nok at det var samme dato! Endvidere var vindretningen også dengang NV! Dengang havde jeg endnu ikke kamera og ærgrede mig over det, for den stod meget tæt på, men desværre meget kortvarigt.

Efter at have nydt og fotograferet fuglen kørte jeg til klitsøen for lige at tjekke i det sidste lys. Det kunne jo være der stod en Skestork, Sølvhejre eller det der var bedre... Der var dog ingen hvide hejrer, men lidt vadefugle, som jeg dog ikke kunne tjekke grundet det efterhånden ret svage lys.

Efterskrift:


29. november 2008 - Racetilhørsforhold:
Efter observationen læste jeg artiklen: 'Gulärlor - går det at skilja på flavissima och lutea? i det svenske Roadrunner 2/2006.

Artiklens forfatter Mats Waern konkluderer i artiklen, at der er så meget overlap i racernes dragtudseende og kald, at man ikke bør racebestemme Gulhovede Gule Vipstjerter udenfor deres respektive yngleområder, som ligger meget langt fra hinanden.

Artiklen er kort men meget oplysende og giver stof til eftertanke og er således meget anbefalelsesværdig. Selvom det er den eneste artikel jeg har læst om emnet, er der for mig ingen tvivl om, at det eneste rigtige er, at ændre racenavnet på den fugl jeg har set fra flavissima til flavissima/lutea.
Udarbejdet 20/6 2008 - revideret 28. november 2008


8/5  Opdatering af konkurrencesiden

Thomas ædlede d. 25/4 ny Stubbenart i form af Stor Kobbersneppe, og overtog føringen i konkurrencen. Stillingen er først nu opdateret og der er skrevet nye indlæg.

Udarbejdet 8/5 2008


8/5  Mere tid efterlyses...

Eftersom Alex har været et par dage hjemme fra børnehaven grundet konflikten, har der de seneste 14 dage stort set ikke været tid eller overskud til at sætte sig bag computeren. Den tid jeg har haft er brugt i felten, nu det er så dejlig længe lyst om aftenen... og nu vi har bil til rådighed igen - SKØNT!

Tim efterlyser på Netfugl billederne som jeg tog af Ørnevågen i Søndags, så nu må jeg have kigget dem igennem for at se om der er noget brugbart... tror det er begrænset pga den store afstand.

Udarbejdet 8/5 2008


7/5  "Poms" også!

Jeg havde aftalt med Henrik at tage en eftermiddags/aftentur til Sneum m.m. Ved Sneum blev det til en del Tinksmede i hullet ved hovedvejen, 18-20(1 ad, 4 3 k, ca. 15 2k) Dværgmåger, tusindvis af Islandske Ryler på vaden, en Indisk Gås som jo faktisk er meget flot, og en masse andre fugle. Der var meget, meget få svaler hvilket overraskede noget.

Vi kørte sydpå og på en mark syd for Kongeåslusen opdager Henrik nogle fugle på en mark. Stenpikkere, men vi har stort set kun sat kikkerten for øjnene, da Henrik udbyrder: POMS! Jeg mangler Pomeransfugl som ædelart, og så finder han dem lige i snotten på mig! Der røg lige et par point i konkurrencen, point jeg ellers godt kunne bruge, da jeg ikke har fundet noget siden den Rødhalsede Gås. Nå, men det var jo noget af en overraskelse selvom der skulle stå omkring 20 Pomeransfugle lidt længere sydpå ved Tanderup Digevej. Det viste sig, at der var 4 i alt sammen med 15 Hjejler. De var vildt flotte, og det var fedt at se dem flyve rundt, så vi virkelig kunne se hvor lille Pomeransfugl er, sammenlignet med Hjejle.

Vi tøffede herefter videre rundt i området, og højst besynderligt så vi ingen Hedehøge, i det område der for blot et par år siden husede flere par!

En fed tur, og helt klart køreturen værd, selvom vi kunne havde en nogle få timer.

Udarbejdet 8/5 2008


5/5  Årets første Mursejlere over matriklen...

Endelig lykkedes det at spotte Mursejler fra haven. Jeg har de sidste mange, mange dage kigget og kigget op på himlen for at finde noget spændende, og trods næsten 1 times obs hver morgen mens Alex er blevet gynget m.m. har det intet givet!

Kl. 8.30 mens jeg netop skubbede Alex på gyngen fik jeg øje på 2 Mursejlere som små bitte prikker monsterhøjt oppe. Selvom afstanden var meget stor, kunne jeg bestemme dem med det samme, for jeg har de sidste par år, kigget så meget på Mursejlere, at deres flugtform og jizz sidder på nethinden. De 2 fugle trak øst og jeg har indtil nu ikke set flere... Glæder mig meget til de snart ankommer og fylder i den ekstremt tomme himmel der har været igennem alt for lang tid.

Udarbejdet 8/5 2008


4/5  Ørnevågetwitch på Sydlangeland...

Lørdag aften var en Ørnevåge set gå til overnatning i Søgård Mose sammen med en Hvid Stork. Næste morgen var jeg dernede lidt i 5, for først at lytte lidt, og sidenhen se Ørnevågen. Min første Rørsanger blev hørt, ellers intet.

Ørnevågen drillede helt vildt. Vi kunne ikke finde den, og først kl. 10.30 da vi stod på Fakkebjerg blev den opdaget siddende i træbeplantningen tættest på Fakkebjerg. Den var ret så langt væk, så jeg tog ikke noget billede. Storken var også forsvundet, men blev opdaget langt mod nord af Jacob Sterup kl. 9.30. Vi så den 3 gange i løbet af dagen, den ene gang trak den lige hen over hovedet på os, i meget høj højde. Ørnevågen lettede kl. 10.57, skruede sig op med det samme og gjorde trækforsøg mod syd. Den vendte dog om og trak NV i stedet og Jacob fulgte den til den forsvandt i retning mod Ristinge kl. 11.38.

Jeg har aldrig set så mange ornitologer på Fakkebjerg, hele 24 incl. mig selv da, der var flest: Blandt andre; SG, JSA, SEK, TEO, Mikkel Lausten, NBJ, LIS, HMØ m. Ellers bød dagen blandt andet på Fyns første Mursejler, Rød Glente 2k TF, Hvepsevåge 1, Lærkefalk 1 R. Alle fugle var dog totalt prikobs, og ikke den store fornøjelse.

Kl. 13.30 daffede jeg hjemad. Jeg var totalt kogt i øjnene efter at have været oppe kl. 3.30 og efter at have kigget intensivt op i den skyfri himmel hele dagen - øjnene er sgu ikke helt i form!

Udarbejdet 8/5 2008


21/4  Mandø- og Rømøtur med masser af Ringdrosler...

Efter flere dages højtryksvejr, med klart vejr, massiv østenvind og temperaturer omkring 15 grader om dagen og frost! om natten, overvejede jeg at tage en en-dags tur til Skagen. Skagen havde således produceret Høgeørn, 2 Sorte Storke, Kongeørne, Sorte Glenter, 43 Fiskeørne (på en dag) og 12 Vandrefalke (på en dag), men jeg besluttede mig alligevel for at køre til Mandø, idet jeg ikke orkede at køre til Skagen... Jeg var på Mandø 6.30 i den dejligste morgensol, men det var koldt og blæste en del fra øst.

Jeg brugte 8 timer på Mandø. Det gav blandt andet 15 Ringdrosler, masser af Sangdrosler, 2 Landsvaler, 2 Skovpibere, 1 Munk, 4 Gærdesangere, 2 Stenpikkere, 4 Svaleklirer 12.000+ Bramgæs og 550+ Knortegæs.
Sangdroslerne trak i en lind strøm ude ved det allervestligste dige, blot 100-200 længere østpå var der næsten ingen.

Efter de 8 timer hvor jeg undrede mig over at jeg udover Rørhøge kun havde set 2 Fjeldvåger, kørte jeg til Rømø. Det skulle vise sig at være et klogt valg. Det pølsede med drosler på markerne langs vejen til Juvre fra og med den tværgående landevej. Jeg talte i alt 30 Ringdrosler, hvorimod det syd for landevejen kun blev til 7 - de gik til gengæld på en og samme mark ved km 2,9. Alt i alt blev det til 37 Ringdrosler og det var vildt fedt at se så mange... Derudover så jeg 1 Fiskeørn, 4 Landsvaler, 2 Svaleklirer og 3 Stenpikkere.

Alt i alt så jeg 52 Ringdrosler på min tur, hvilket var over alt forventning.

Efter det herlige "drosseltrawl", kørte jeg ned på Sønderstrand for at tjekke, for hvad der nu måtte være. Der var ret så få fugle, men masser af huller i den ekstremt dårlige vej på stranden. 2 Hvidbrystede Præstekraver var forventet, men helt uventet fouragerede 7 Bjerglærker sammen. Det var sgu et fedt syn, og jeg fik set dem supergodt i den flotte aftensol. Jeg fik også taget et par billeder, som jeg er spændt på at se kvaliteten af... Jeg tjekkede alle de Hvide Vipstjerter, men det var "albaer" alle sammen.

På vej hjem stoppede jeg på Rømødæmningen ved Ballum forland for at tjekke den enorme Bramgåseflok. Jeg fandt intet spændende, men det er sgu et flot syn, med så mange gæs på et sted.

Udarbejdet 22/4 2008


15/4  Knudshovedtur med Jonas gav Havørn

Vejret var her til morgen igen igen rigtig flot med sol, svag vind efter endnu en nat med svag nattefrost! Det ser ud til at være en af de allersidste nætter med frost her i foråret, for temperaturen stiger og vinden drejer i øst.... uha-uha så kommer der fugle...

Efter søndagens supertur til Møn har jeg rigtig meget lyst til at komme i felten, og når vi nu har bil igen, så var det oplagt at tage Jonas med på tur. Det er sgu lækkert at gå og hygge mig på barsel sammen med Jonas. I forhold til hans spise- og soverytme kunne det kun blive til en halv time i felten, men det er jo bedre end ingenting.

Jeg valgte at køre til Knudshoved, for der er mange Sølvhejrer i omløb i disse dage, og det kunne jo være... Det var skønt at gå en tur dernede, selvom det var småt med fugle. 2 Hvidklirer var det mest spændende på engområderne. Inden jeg begyndte at pakke Jonas m.m. ind i bilen, skulle jeg lige scanne søen en ekstra gang. Det gav intet, men jeg fik øje på 2 rovfugle laaaaangt væk ude over bugten mod syd. Den ene lignede sgu en Havørn! Jeg spænede hen til bilen og hentede scopet. Da jeg fik det op, kunne jeg sgu ikke finde nogen rovfugl, der hvor jeg slap den! Jeg fandt dog en rovfugl tættere på, og hvorvidt det var den anden rovfugl står hen i det uvisse! Anyway så var rovfuglen i scopet en fin Havørn, omend den var så langt væk at aldersbestemmelse var fuldstændig umulig.

Fedt at en halv time i felten også kan give pote... og det booster jo lysten til at være ude endnu mere.... glæder mig til på mandag hvor jeg skal birde max! Thomas har proklameret at han producerer Rødrygget Svale i weekenden og giver mig baghjul i konkurrencen. Jeg har til gengæld meldt ud at jeg slår kontra med både Rødrygget Svale og Hærfugl på mandag....

Udarbejdet 15/4 2008


13/4  Møntur med Rune gav 12 rovfuglearter...

Så har vi bil igen...


Søndag morgen skulle Helge og Lilian køres til Kastrup Lufthavn, de skulle ret tidligt afsted i år, men de skal også sejle båden hjem i løbet af det næste halve år. Mens de er væk har vi igen "Sølvpilen" til rådighed, og det skulle udnyttes til fugletur fra dag 1. Jeg havde aftalt med Rune at vi skulle på tur, og i dagene op til, var jeg blevet hooked på at tage til Møn, idet vejrudsigten godt kunne give vejr til en god rovfugledag på Aborrebjerg. Rune og mig blev lørdag aften enige om at Møn ville være det bedste valg, så jeg samlede Rune op på en rasteplads tæt ved afkørsel 22.

Aborrebjerget indfriede vores forventninger til fulde...


Vi startede ved Jydelejet kl. 8.30 for at kigge efter Ringdrossel. Dem var der ingen af, men til gengæld rigtig mange Rødhalse og Sangdrosler. Vi mødte Leif Schack-Nielsen der kunne fortælle os, at der dagen før havde kredset Sort Stork over området sidst på eftermiddagen!!! Uha uha, det lød sgu godt. Efter kun 1 times kratlusk gik vi op på Aborrebjerg. Vi havde ikke engang fået scoperne satte op før det vrimlede med rovfugle... små skruer af Musvåger, enkelte Fjeldvåger, Spurvehøge og pludselig opdagede Rune 4 Traner og snart efter en Blå Kærhøg han - FEDT... det lovede sgu godt...

De næste 5 timer var der konstant rovfugle i luften, og vi fik os en super, super rovfugledag. Vi nåede 12 rovfuglearter, fik set Traner og derudover vores første Landsvaler... De mest interesante tal blev: Sort Glente 2-3, Rød Glente 10, Blå Kærhøg 2, Vandrefalk, Fiskeørn, Duehøg, Trane 4+2+3+2+1, Rørhøg 2, Havørn. Vi arbejde hårdt for at få en Skrigeørn eller Sort Stork i kikkerten, men så usandsynligt heldige skulle vi dog ikke være.

2-3 Sorte Glenter...

Kl. 11 opdagede Rune og mig samtidigt en Sort Glente sammen med en Rød Glente. Fedt-fedt, det var en af de arter vi rigtig gerne ville se, og som der var en reel chance for. Fuglen kom på nogen afstand og i ret så dårligt lys, men den var fed alligevel.

Sort Glente, Aborrebjerget Møn, 13. april 2008
Dagens 1. Sorte Glente trak stik nord...

Det viste sig, at dagen skulle blive den helt store "Sorte Glentedag". Kl. 13.10 kom næste fugl der trak mod NV. Denne fugl fik jeg ikke billede af. Det gjorde jeg til gengæld af efterfølgende fugle, og hvorvidt det er 2 forskellige eller samme fugl, var umuligt at fastslå med sikkerhed.

Sort Glente, Aborrebjerget Møn, 13. april 2008
Dagens 1. Sorte Glente trak stik nord i dårligt lys...


Sort Glente, Aborrebjerget Møn, 13. april 2008
Dagens suverænt bedste Sorte Glente kom hammerfedt...selv den lyse iris kunne vi se..

Rastende Røde og Sorte Glenter!!!...


Ved 15-tiden brød vi op, og kørte lidt rundt. Vi så igen igen Sort Glente der fouragerede lavt i det smukke terræn på Østmøn. Ved Høvblege fouragerede 4 Røde Glenter sammen med 1 Fjeldvåge og 1 Musvåge. Det var sgu et smukt syn, og det blev kun bedre af, at de 2 af glenterne gav kærlighedsopvisning i luften - hold op hvor fedt!

Mosehornugle på Nyord...


Efter at have kørt lidt rundt kørte vi til Nyord, hvor vi nød det totalt skønne vejr, stille og sol. Lyden af Stor Kobbersneppe var guf for ørene og Mosehornugle først siddende og dernæste fouragerende var et dejligt krydderi på en skøn dag. Vi kiggede efter Sølvhejrer, men så ingen, ej heller ved Hegnede Bugt... Efterfølgende har det vist sig at vi har været overordentlig tæt på at se Sølvhejre, idet der kl. 20 blev set en i Gåsesøen ved Ulfshaleskoven!!! Uha det kunne have været fedt, for det kunne have indbragt mig en ny ædelart og point til konkurrencen, såfremt jeg havde fundet den...

Efter en dejlig dag, blev en god pizza fortæret inden hjemturen, som jo lige gik over København, for at sætte Rune af...
Udarbejdet 15/4 2008, revideret 18/4 2008


13/4  Spætmejse ringmærket på hukket

SSC ringmærkede i dag Spætmejse på hukket. Mon ikke det er fuglen fra d. 10/4 for arten er hammersjælden på hukket, og det er kun d. 2. ringmærkede gennem historien! Det var en 2k+ hun af den racen ssp. caecia. Bent twitchede fuglen idet han lige var kørt. Læs mere på Blåvand Fuglestations dagbog.

Udarbejdet 15/4 2008


10/4  Spætmejse på hukket

Der blev i dag set Spætmejse på hukket, nærmere bestemt i stationshaven. Spætmejse er lokalhit... der er således set flere Hvidskæggede Sangere end Spætmejser på hukket!!!

Udarbejdet 11/4 2008


1/4  Thomas ædlede Rødtoppet Fuglekonge på Stubben...

Der er virkelig gang i de "Røde Konger" i disse dage. I går væltede det med dem, og især på Falster hvor primært ABK og SEK hørte og så minimum 9 fugle!!! I dag var det så Thomas' tur...Læs mere på siden med Thomas om min ædelartskonkurrence...

Rødtoppet Fuglekonge, Stubben del 2, 1. april 2008
Den Røde Konge var svær at få i kassen... men det lykkedes
Udarbejdet 1/4 2008


1/4  Gransanger syngende i haven...

Hvor var det skønt at høre en Gransangers tjif-tjaf, da jeg åbnede døren kl. 7 i morges... Fedt at foråret virkelig banker på.

Udarbejdet 1/4 2008


31/3  Jeg stopper med at skrive i Havrevimpen!

Så fik jeg endelig taget mig sammen til at ringe til Søren og meddele ham, at jeg ønsker at stoppe med at skrive 'Fra Felten' til Havrevimpen. Jeg har skrevet det i en del år, men har de seneste par gange oplevet, at jeg ikke gnisten for at skrive det. Det har været rigtig spændende at skrive denne rubrik, og jeg har lært en hel del om forekomster på Fyn.

Jeg synes gnisten er en forudsætning for at kunne skrive noget ordenligt, og når den nu er væk, vil jeg hellere stoppe end lave noget bras, som jeg udtrykte det for Søren. Jeg håber meget, at rubrikken fortsætter, for jeg synes det er rart med sådanne opsummeringer. Søren er allerede i gang med at finde en ny skribent, for han synes ligesom mig, at rubrikken er vigtig. "Det er rart, at nogle gider sortere i de store mængder data som findes på nettet, og "koge" det ned på et par sider, hvor vi andre så kan læse om de interessante observationer."

Desværre er rubrikken forsvundet fra DOFs landsdækkende blad 'Fra Felten', og jeg savner det meget, især retroperspektivt når jeg er interesseret i at se, hvad der eksempelvis blev set af spændende fugle sidste forår... til dette behov nytter DOFbasen sgu ikke meget! RSN og SSL lavede en super update på Netfugl sidste år, men de valgte desværre at stoppe grundet tidsmangel. Jeg håber, der er nogle, der har lyst til at genoptage denne mangelvare!

Udarbejdet 31/3 2008


31/3  Gang i de Rødtoppede Fuglekonger...

Forårets 4. Rødtoppede Fuglekonge på hukket blev ringmærket her til morgen. Der er ligeledes meldt 2 Rødtoppede fra Gedser i dag, så der er nok mange Rødtoppede på gennemtræk i disse dage. Vejret har også ændret sig markant med milde 9 grader her kl. 10... foråret er virkelig kommet.

Senere på formiddagen fangedes endnu en Rødtoppet Fuglekonge, denne gang en hun, hvor årets 4 første har været hanner.

Udarbejdet 31/3 2008, revideret 1/4 2008


30/3  13 grader og forår

Sidst på eftermiddagen var vinden løjet meget og vejret var virkelig mildt og termometeret viste da også hele 13 grader - skønt! Forårsfornemmelser var der ikke meget af på hukket, hvor Henrik meldte om 6-7 grader samt regn og blæst!

Udarbejdet 31/3 2008


30/3  Topskarvinvasionen fortsætter og fortsætter...

Henrik fandt i dag endnu en Topskarv, denne gang en adult med super flot top! Den kom flyvende til og smed sig i Esbjerg Havn, der nu har haft besøg af minimum 3 Topskarver gennem de sidste 2 måneder! Det er helt vildt med alle de Topskarver, og jeg kan ikke lade være med at tænke på, hvor mange der egentlig er i omløb!!! Der må godt nok være mange... ud og kig ved vestkysten, for de er der stadig! Jeg vil sgu gerne afsted, men det er der ikke mulighed for foreløbig.... frustrerende!!!

Udarbejdet 31/3 2008


28/3  Masser af Krikænder på hukket

Henrik har her til middag meldt om massivt træk af svømmeænder på hukket. Indtil nu har Bent, Jimmy og Henrik set mere end 1500, hvilket ifølge DOFbasen er 2. højeste tal på hukket nogensinde. Trækket fortsætter, så det er spændende om de når rekorden på 2115 S 30/3 1999. 3. højeste tal er 1216 S 14/3 1999. På DOFbasen kan du se oversigt over de højeste antal. Udover Krikænderne var omkring 1000 Pibeænder også trukket forbi, men ellers intet spændende. Rent vejrmæssigt blæser det 7-10 m/s fra sydøst.

Det endte ikke med ny rekord, men med 1981 fugle blev det 2. højeste antal på hukket.

Udarbejdet 28/3 2008, revideret 1/4 2008


28/3  En vinter uden Silkehaler

Efter at have lyttet og kigget gennem hele vinteren, må jeg noget skuffet konstatere at jeg ikke har set en eneste Silkehale. Der har i det hele taget været meget få Silkehaler på Fyn, hvorimod der har været en del på Tåsinge og Langeland. Mønsteret er en tro kopi af vinteren 2006/2007. Jeg glæder mig til at se Silkehaler igen, og håber at der kommer flere fugle næste vinter.

Udarbejdet 28/3 2008


28/3  Får jeg Trane som Matrikelart i næste uge?

Det kunne være fedt at se Trane fra Matriklen, og i de kommende 14 dage er chancen nok størst omend den faktisk er umådelig lille. Det er således, kun meget få Traner der trækker henover Fyn, og at nogle så skulle vælge ruten over Sanderum i Odense i kombination med at jeg netop står og kigger op på himlen.... tjaa det er sgu nok ikke så sandsynligt! Anyway så kigger jeg ofte op på himlen, i går resulterede det i en Spurvehøg højt, højt oppe. Mens jeg kiggede på den, fik den formentlig øje på et bytte, for den foldede vingerne sammen hvorefter den "lynede" nedad som et projektil indtil den forsvandt ned i en villahave!!! Det så vildt godt ud. Hvorvidt den fik noget ud af sit styrtdyk, fik jeg aldrig vished for.

Udarbejdet 28/3 2008


24/3  Jernspurven synger for fulde hals

For første gang i år, har Jernspurven sunget i og omkring vores have. Dejligt at høre reel fuglesang igen, og jeg længes efter varmen og foråret med vipstjerter, sangere og så videre

Udarbejdet 28/3 2008


22/3  Rødhalset Gås ædlet efter 6 timers trawl...

Endelig mulighed for at komme i felten...


I forbindelse med lån af Helge og Lillians bil til påskefrokosten, opstod der pludselig mulighed for at jeg kunne komme af sted på fugletur om lørdagen. Selvom vejrudsigten stod på snestorm i dele af landet, ville jeg af sted. Jeg tænkte på, om jeg skulle tage endnu en havnetur op langs vestkysten for at kigge efter måger og Topskarv, men blev efterhånden mere og mere hooked på at tage til Sønderjylland. Der var ikke meldt nogle Rødhalsede Gæs i kogene gennem hele denne vinter, ja så vidt jeg kunne huske, blev arten heller ikke set i efteråret dernede, så jeg blev helt tændt på, at nu skulle der f..... findes Rødhalset Gås. Det var nu, der var mulighed for at få den som ædelart, og samtidigt komme ind i kampen...

Alex' vinterstøvler fik en tur til Kolding og retur!!!


Vækkeuret ringede 5.30 og et tjek ud af vinduet afslørede at det føg rundt med sne og var helt hvidt! Efter at have hjulpet Alex i tøjet og fået spist, tjekkede jeg vejret på nettet, og der var ikke sne i Sønderjylland, og så var det af sted...

Føret var ikke det bedste på motorvejen, men fremad gik det da... Da jeg nåede Kolding ringede Monica... hva' nu tænkte jeg? Har du Alex' vinterstøvler i bilen.....???? Øøøøøøh........DO!!! Støvlerne lå selvfølgelig bag bagsædet, hvor jeg tog dem af Alex i går!!! Hold kæft noget lort!.............. Jeg måtte bide i det sure æble, og var nødt til at vende kareten og køre hjem med støvlerne, for Alex fik besøg af fætter Mads Emil og de skulle jo ud og lege i sne, og Alex havde ikke andet at tage på.

På køreturen tilbage har jeg nok mest lignet en sur citron, for hvor var det træls at skulle spilde 2 timer på sådan en dumhed, når jeg nu endelig havde mulighed for at komme i felten. Det endte da med at jeg fik afleveret støvlerne og var nu først fremme på Siltoftevej kl. 10.20

Vildt blæsevejr og bidende koldt


Den første flok gæs stod tæt på vejen og så var det ellers om at komme i gang. Det blæste ca. 14 m/s så det var svært at holde håndkikkerten stille, selvom jeg sad i bilen! Ikke de bedste odds, men jeg var glad for at være i felten og endelig se fugle... Flokken var blandet Blisgæs med overvægt af 2k fugle samt Bramgæs. Der blev tjekket grundigt for afvigende fugle, for der kunne jo også stå en Dværggås eller måske en Grønlandsk Blisgæs... Det gjorde der nu ikke... til gengæld kom en Vandrefalk forbi, så det tegnede godt.

Hvor er alle gæssene?


De næste timer gik med at tjekke flokke i Ny og Gammel Frederikskog. Jeg tjekkede og tjekkede iført 5 lag tøj, flere huer, skihandsker m.m., jo det var temmelig koldt! Der var også et par hundrede Kortnæbbede Gæs imellem Bramgæssene, men ellers intet afvigende. Jeg så omkring 7-8000 Bramgæs, så der var langt op til de 60-70.000+ der var meldt i området. De måtte stå i Margrethe Kog, så jeg kørte derover. Udover 1500 ved Klæggravene var der fuldstændig blæst for gæs og fugle i det hele taget. 5 Store Præstekraver og 3 Hvide Vipstjerter var alt hvad det blev til. Heller ikke på forlandet stod der nogle gæs. Hmmmm, hvor pokker er de henne, tænkte jeg. Jeg har ofte set store flokke længere inde i landet, så jeg kørte mod Rudbøl. Det gav kun enkelte gæs, og et hav af Ravne - området burde hedde 'Ravnekogene', for de er overalt. Jeg blev glad for at se en Havørn, der blev mobbet helt til Tyskland af en sur Krage.

Mængder af Krik- og Pibeænder...


Jeg kørte tilbage til Ny og Gammel Frederikskog, for der var der i det mindste nogle gæs at tjekke. Jeg fandt nu væsentlig flere gæs, så der blev tjekket for fuld skrue. På et oversvømmet område ved Rudbøl Å, var der vildt mange fugle. Det vrimlede med Krikænder og Pibeænder, så der blev lige tjekket for de amerikanske fætre, men uden held. Hele 38 Store Kobbersnepper i en flok var vildt fedt - dejligt også at høre en enkelt af dem varsle for fulde hals - engenes politibetjent var tilbage... En vadefugl der kom flyvende forbi lignede en Brushane, men blev aldrig endelig bestemt. Flere gæs blev tjekket og tjekket igen. Der måtte sgu da være en Rødhalset, og velvidende at arten kan gemme sig helt vildt, måtte samme flok tjekkes om og om igen...

Krise!


Klokken 16.15 havde jeg en mindre krise, og måtte ringe til Knudsen for lidt psykisk support... Ham og Jimmy havde været på Rømø og var nu på vej mod nord igen. De havde set den Hvidvingede Måge i Havneby, men ellers intet i den bidende kulde og blæst.

Efter 6 timers trawl... DER ER SGU EN!!!


Efter opmuntring fra Knudsen kørte jeg få hundrede meter, så stod der en fin flok lige til at tjekke. Det var bare om at komme i gang tænkte jeg, og 1/3 inde i flokken....så ENDELIG... DER STOD DER SGU EN- YEEES... Hold kæft hvor fedt! Efter 6 timer og 10 minutters intensivt trawl lykkedes mit projekt. Jeg var vildt glad, og nu skulle den bare nydes. Den gik rigtig fint på ca. 200m afstand og var ofte helt frit eksponeret. Hold op hvor var den flot. Total flot i dragten, og et par gange gik den majestætisk rundt og markerede sig ligesom overfor Bramgæssene. Jeg nød fuglen i fulde drag, og selvom jeg kun kunne ane fuglen i kameralinsen, skulle der tages et par billeder, for måske ville den også kunne anes på computerskærmen når jeg kom hjem...?

Find Røde Holger...
Sådan stod den, da jeg fik øje på den...

Efter at have nydt fuglen og fotograferet den, var det tid til at ringe Thomas op, for at fortælle at jeg havde kæmpet mig ind i vores konkurrence. Thomas blev vildt begejstret, og synes det var for fedt, så mit humør var helt i top. Han fik samtidigt til opgave at finde ud af, hvor mange point den skulle udløse i vores konkurrence. Knudsen fik også et ring og fuglen meldt ud på Dofcall.

Find Røde Holger...
Den Rødhalsede Gås viser sig frem...

Stor Hornugle i Kongens Mose


Nå, hvad så? Dagen var jo ikke slut endnu. Mens jeg snakkede i telefon var det væltet ind med store flokke fra baglandet, så de var der jo, selvom jeg havde haft svært ved at finde dem. Jeg var dog færdig for dagen med at tjekke gæs, så efter opfordring fra Freddy besluttede jeg mig for, at køre forbi Kongens Mose på vejen hjem, for at lytte efter Stor Hornugle. Lige før jeg nåede fugletårnet, syntes jeg, at jeg hørte den gennem bilruden, og den var sgu go' nok. Parret sad og tudede i mosen, og gav mig en skøn afslutning på en meget oplevelsesrig dag.

Ny ædelart men hvor mange point skulle den udløse?


Det var virkelig fedt selv at finde Rødhalset Gås, og rart at kunne kategorisere den som ædelart eftersom den ikke har været meldt i området i lang, lang tid. Der er jo visse vintre, hvor der jævnligt er meldt flere individer, og i sådanne vintre synes jeg ikke et fund kan kategoriseres som ædelfund.
Efter hjemkomsten ville jeg gerne vide, præcis hvornår der egentlig sidst var meldt Rødhalset Gås fra området. Et tjek på Dofbasen og Netfugl oplyser at sidste fugl i området var 27/10 1 Margrethe Kog, så det er næsten 5 måneder siden.

Thomas sms'ede her til formiddag at gåsen skulle give 7 eller 10 point, men at vi måske skulle overveje at opsplitte de 2 konkurrencer. Han skrev: Det er i hvert fald forkert oppe i mit hoved, hvis der kun er 2 points forskel på min muk og din ædelgås! Din gås ska sgu ha 10! Jeg foreslog, at vi øgede skalaens top fra 10 til 15, så skalaen fremover er: 3-5-7-10-15. Så er der plads til at arter som Rosenstær, Perleugle osv. kan udløse 15 point. Thomas synes, forslaget er ok, og vi er enige om, at vi må justere igen, hvis vi finder behov for det.

Den aktuelle stilling er dermed vendt på hovedet så MSN fører med 10 point mod Thomas' 5 point.
Udarbejdet MSN 22/3 2008, revideret 24/3 2008


16/3  Forår i luften... og Topskarver igen igen...

weekendens vejr har været så dejligt og skønt fordi det for en gangs skyld har været stille! Det er laaang tid siden, det har ikke har blæst og med lidt sol og temperaturer der lørdag sneg sig over 10 grader, har der virkelig været forår i luften.

Det har kriblet for at komme ud at se fugle, men det har der desværre ikke været mulighed for. Jeg har i stedet kunnet konstetere at der i dag blev set Topskarv 3k i Hanstholm Havn... ny fugl? og Topskarv på Agger Tange som jo kan være fuglen fra Thyborøn Havn, men med alle de fugle i omløb er det sgu nok en ny!

Ved Blåvandshuk ringmærkedes årets første Rødtoppede Fuglekonge i dag, så det går godt derovre. Længes efter at komme derover, og det er lidt hårdt at være hjemme og få meldingerne, men der er jo ikke så meget at gøre end at tørre øjnene og glæde sig til jeg får mulighed for at komme ud igen...

Udarbejdet 16/3 2008


15/3  2. Topskarv på hukket indenfor 6 dage!!!

TWJ spottede i dag den anden Topskarv ved Blåvandshuk på 6 dage!!! Fuglen var denne gang adult, hvilket udelukker en genganger fra d. 10/3 og trak nordpå indenfor revet. Bent fik også set fuglen omend dårligt. Der har ellers været stille på Topskarvfronten siden der blev fundet 6 fugle på få dage, men er der sgu gang i den igen...

Udarbejdet 15/3 2008


13/3  Årets første vipstjert, men var det en Hvid?

Mens jeg snakkede i telefon med Søren Gjaldbæk stod jeg og kiggede ud af vinduet. Pludselig så jeg en vipstjert komme lavt lige mod huset. Jeg har de sidste dage lyttet og kigget efter min første Hvide Vipstjert, så jeg åbnede fluks vinduet for at høre den kalde...troede jeg! Den sagde ikke en dyt, og selvom jeg spænede ind i stuen for at følge den på den anden side af huset, så eller hørte jeg ikke mere til den. Sandsynligheden for Hvid Vipstjert kontra Bjergvipstjert er noget over de 99%, men med det kritiske øje, så jeg den faktisk ikke godt nok til at kunne udelukke Bjergvipstjert. Gjaldbæk grinte noget i den anden ende, og mente at Bjergvipstjert var lige overkill nok. Det tror jeg nu også selv, men jeg kunne da fortælle ham, at jeg har haft den trækkende fra matriklen, og så blev han sgu lidt paf i den anden ende, for den havde han ikke på sin matrikelliste... Sjovt hvad vi fugletosser kan brygge på en lille fugl med en lang hale, der jo mest af alt havde længde som en Hvid Vipstjerts... og fløj i flugtbuer som en Hvid Vipstjert...

Udarbejdet 14/3 2008


10/3  Topskarv på hukket...

TWJ fandt i dag en immature Topskarv på hukket i forbindelse med hans radararbejde. Fuglen blev opdaget trækkende nordpå men gik så til rast. Thomas har efter sigende fået billeder af fuglen. Det er sgu fedt at der bliver ved med at blive fundet nye Topskarver... der må godt nok være mange i omløb!

Udarbejdet 15/3 2008


8/3  Ædelartskonkurrencen: Hellesen vs. Søgaard

Så er siden til min og Thomas' konkurrence ved at være på plads. Linket er derfor sat på igen i venstre kolonne og nu kommer du rent faktisk også ind på siden, når du klikker på linket! Det var jo ikke just tilfældet, inden jeg fjernede det! Enig i, at det er dårlig stil at ligge links på, når siden ikke er færdig... det var en ommer, og nu er den så klar!

Thomas Hellesen (Hel)Martin Søgaard Nielsen (MSN)
Konkurrencens 2 kombatanter

Konkurrencen har vi selv brygget sammen, og vi konkurrerer dels i at finde nye ædelarter, dels i at ædle arter på henholdsvis Stubben(Hel) og ved Blåvandshuk (MSN). Derudover kører vi en fotokonkurrence med 6 forskellige kategorier... Læs mere på konkurrencens side...
Udarbejdet 8/3 2008


8/3  Grønsisken skabte glæde

Udarbejdet 8/2 2008
Vinterens fuglefodring har ikke givet en eneste spændende art, så da der i går var Grønsisken ved foderautomaten udløste denne almindelige fugl stor glæde! Ja, det var sgu dejligt at se og høre noget nyt på matriklen, og især fordi Grønsiskenen sad og sang for fulde hals. Samtidigt hørtes Stæren synge for første gang i år, så nu er det ved at være forår... Jeg går og lytter efter den første Hvide Vipstjert, for den er efterhånden set mange steder, så det kan ikke vare længe.


7/3  Så er forårssæsonen i gang i Blåvandshuk

Så er nettene sat op i Blåvandshuk og ringmærkningen i gang. Det er Jonas Gadgaard der skal ringmærke i foråret, og der kan jo kun håbes på, at foråret bliver lige så givtigt som sidste forår. Det er dog næsten utænkeligt, for foråret 2007 var et af de bedste forår nogensinde. Der blev således blandt andet set: Vagtel, Rødtoppet Fuglekonge, Biæder, Sorthovedet Sanger, Hvidskægget Sanger 2, Drosselrørsanger, Sydlig Nattergal, Hvidnæbbet Lom, Blåhals, Rødrygget Svale 2, Sibirisk Sortstrubet Bynkefugl og Sorthovedet Måge.

Udarbejdet 7/3 2008


16-19/2  Skiferie i Trysil gav ny art...

Planen for fugleturen til Blåvandshuk og vestkysten op til Thyborøn var planlagt, da søster pludselig sms'ede om jeg ville med på skiferie. Havde slet ikke tænkt i de baner, men nu havde jeg jo fri og planlagt fugletur, men det ville da være fedt at skifte fugleturen ud med en skiferie! Efter nogle dage faldt det i hak.... og så var der dømt intensivt skiløb i 2½ dag.

Højst overraskende blev det også til en ny art i form af Lavskrige!!! Det var vildt syret at den pludselig futtede rundt mens jeg sad og nød en kop varm kakao i terrænet. FEDT, at jeg alligevel skulle få en spændende fugleoplevelse, men det var også det eneste spændende. Af øvrige fugle sås og hørtes faktisk kun mejser!

Jeg har tænkt på, hvorvidt jeg ville have opdaget nogle af de Topskarver der blev set i hhv. Thyborøn og Thorsminde havne i dagene omkring skiferien, for det var jo min oprindelige plan, at overnatte i Blåvand og så trawle havnene deropad... det bliver ved tanken, og jeg må stadig konstatere at jeg står på 0 point i Thomas og min konkurrence, men det skal der nok blive lavet om på. Der kommer nok gang i konkurrencen, når jeg får lavet den side, hvorpå vi løbende noterer udviklingen... Læs iøvrigt mere om influxet af Topskarver

Udarbejdet 26/2 2008


6/2  Får jeg nogensinde set Bjergpiberne og Jagtfalken?

De meget stationære og usædvanligt tillidsfulde Bjergpibere er stadig ved Spodsbjerg og ligeledes er Jagtfalken stadig på Monnet. Knudsen har nu gentagne gange opfordret mig til at tage derned, og jeg vil sgu rigtig gerne. Det kunne især være fedt, fordi der er særdeles gode muligheder for at fotografere piberne, så det svier sgu lidt, at det er så svært at komme afsted. Det ville helt klart være noget lettere, hvis vi havde bil, og det er da også tanken, at vi nok skal købe bil til efteråret... så lad os nu se. Aktuelt glæder jeg mig til 18-20. februar, hvor turen igen går til Vestjylland.

Udarbejdet 6/2 2008


23/1  Tiden går.. med udarbejdelse af ædel- og matrikelartslister

Selvom jeg rigtig gerne vil ud at se fugle, og selvom jeg om aftenen gerne vil sidde bag skærmen og arbejde med hjemmesiden, så er det ikke gået sådan siden 1. januar, hvor jeg fuglemæssigt fik en kanon start med den FEDESTE ROSENMÅGE... Jeg bruger stort set al min energi på børnene, Monica og mit arbejde.

Der har dog været energi til at arbejde med en længe ønsket side om mine ædelarter. Jeg synes, det er fedt, når jeg selv finder fuglene, og det har sjovt at pløje mine notesbøger igennem i forbindelse med det ret tidskrævende arbejde det var, at indtaste min ædelartsliste på Netfugl.

I stil med siden om mine ædelarter, har jeg lavet en side med mine matrikelarter.

Jeg glæder mig til, jeg igen oplever overskud af energi efter Alex og Jonas er lagt i seng. Jeg skal have billedbehandlet billederne af Rosenmågen og så er der flere hængepartier fra sidste år, som jeg gerne vil have beskrevet og hvor der er billeder der skal billedbehandles ... blandt andet Drosselrørsangeren jeg fandt ved Blåvandshuk og årets højdepunkt i form af de 2 storlommer på 48 minutter på hukket...

Udarbejdet 23/1 2008


1/1  året kickstartet med fed Rosenmåge...

Rosenmåge har lige fra starten af min fugleinteresse været en specielt ønsket fugl. Jeg husker specielt en sjov oplevelse fra 1993, hvor jeg på en ungdomslejr i Blåvand, blev grebet af en ide om at leje en minibus for at køre til Skagen og twitche en Rosenmåge!...

Læs her hvordan det gik...
Jeg har de sidste par år håbet på at der snart ville dukke en Rosenmåge op, og gerne en fugl der var stationær og til at komme på fotohold af. Rosenmågen i Esbjerg Havn viste sig at være stationær, men i de første dage efter opdagelsen, havde jeg grundet arbejde og familie ingen mulighed for at komme derover. Under en snak med Freddy opstod muligheden for at jeg kunne køre med ham derover d. 1/1! Det passede mig faktisk perfekt, for jeg skulle alligevel tidligt op sammen med Alex. Vi aftalte derfor at Freddy hentede mig kl. 7.30.

Nytårsaftensdag havde solen for en gangs skyld denne vinter strålet fra en skyfri himmel. Jeg håbede meget på, at det også ville være tilfældet d. 1. januar, så der ville være ordentlige fotoforhold... men men på vejen derover begyndte det at sne! Hva' f..... var nu det?! Det var heldigvis kun enkelte byger og vel fremme i Esbjerg Havn lidt i 9 var det tørvejr, men meget gråt. Efter et telefonopkald til ham der havde meldt den ud, lige inden vi kom, fik vi fundet mågen. Den fløj ivrigt rundt ved indsejlingen. Og hold fast hvor var den FED! Den fløj rundt lige i hovederne på os, så vi så den super godt.

Efter kort tid, blev kameraet hevet frem. Trods det meget ringe lys, skulle det nok kunne lade sig gøre, at tage et par billeder. I flugten var det dog rigtig svært at få taget noget brugbart, men heldigvis valgte den flere gange at sætte sig på molen.

Rosenmåge 1. vinter, Esbjerg Havn, 1. januar 2008
Rosenmåge 1. vinter

Den ene gang stod den sammen med et par hættemåger. Det var rart at kunne sammenligne størrelse og proportioner, men der manglede lige en Dværgmåge i sammenligningen...

Rosenmåge 1. vinter, Esbjerg Havn, 1. januar 2008
Den lille Rosenmåge sammen med Hættemåger

Mågen lod sig også fotografere i selskab med et par ornitologer...

Rosenmåge 1. vinter, Esbjerg Havn, 1. januar 2008
Rosenmågen i selskab med HKn og FSH

Rosenmågen viste sig at være forbavsende tillidsfuld. Jeg fik mig noget af en oplevelse, da den begyndte at gå hen imod mig, mens jeg stod lænet op ad molen for at fotografere den. Mit kamera løb selvfølgelig tør for strøm undervejs, men så kunne jeg i stedet stå og nyde at den kom nærmere og nærmere, for til sidst, kun at være 1½m fra mig og lige i øjenhøjde!!! En sjov og fed oplevelse...

Rosenmåge 1. vinter, Esbjerg Havn, 1. januar 2008
"Hvor pokker blev den mad af?"

Efter at have nydt og fotograferet mågen valgte Freddy og mig at køre til Rømø. På forlandet lige syd for Rømødæmningen gik et par enkelte Knortegæs, heriblandt en FED Sortbuget Knortegås. Den var på rimeligt fotohold, men desværre var kameraet jo løbet tør for strøm... ØV. Nå, men vi nød gåsen alligevel som den gik der i pædagogisk selskab med såvel Mørkbuget som Lysbuget Knortegæs.

Så gik turen ellers til Havneby for at se den 1. vinter Hvidvingede Måge. Efter godt en time måtte vi dog erkende, at vi ikke kunne finde kræet! Hvor svært kan det være, tænkte jeg, for den havde været meget stationær, men jeg blev klogere!

På vejen hjem kørte vi forbi Ribe østerå, for at lede efter Bjergpibere, men det var den tammeste oplevelse længe. Vi hverken så eller hørte noget der lignede. "Det nærmeste vi kom", var en Blå Kærhøg, og det er trods alt noget langt fra! Alt andet lige havde det været en kanon tur, og en superfed start på fugleåret 2008.
Udarbejdet 27/1 2008, revideret 6/2 2008til top
Solopgang, Blåvand Fuglestaion, 27. maj 2006
Sitemap

Vejr:
DMI
TV2 Vejret
Tv-vejrudsigt TV2
Flere...

Observationer:
Dofbasen
Dofcall

Danmark:
Netfugl
Fugle og Natur
DOF Sydvest
Blåvand dagbog
Chrø Fuglestation
DOF Fyn
Vejlerne
Gedser Fuglest.

UEM
JKK
GM
Cheferne i Felten
Århusbirderne

Landskampen:
Bloggen
Holdstillingen
Artslister

Blåvandshuk:
Findes her...

Udland:
Dutch Birding
Club 300 Sverige
Svalan - Sverige
Bombemeldinger - Norge
fugler.net
Club 300 Tyskland
Helgoland
Utsira
Tarsiger

Felt–
bestemmelse:
Findes her...

Fuglestemmer:
The virtual bird
Eurosongs
Birding.dk
Uglelyde

Ring-
mærkning:
Findes her...

Butikker:
Naturbutikken
Friluftslageret
Natur og fritid
Naturbokhandeln

Foto:
Findes her...

Martin Søgaard Nielsen
Send en mail til Martin

copyright © Martin Søgaard Nielsen
opstartet d. 23. januar 2008
Opdateret d. 28.12.2009