Lundsanger, Vesterled Blåvandshuk - 11 .juni 2006
Notesbog Blåvandshuk Fotos Vejr og vind Sidste nyt Martin om siden

Canon EOS 350D + Canon EF 300mm f/4 L IS USM + Canon Extender EF 1,4x II
Martins fotoudstyr


Martins
billed–
behandling

Fotografering
af håndholdte fugle

Martins profil på Netfugl
Martins
yndlings-
citater

Martins
DK arter

Martins
Blåvandshuk
arter

Martins
matrikel-
arter

Martins
ædelarter

Sidst revideret 18. marts 2008

Martin Søgaard Nielsen - MSN

Martin Søgaard Nielsen med Grøndlandsk Stenpikker, Blåvandshuk 27. maj 2006 - fotograf: HKn
27/5-2006 Blåvandshuk - står med Grønlandsk Stenpikker, en ordentlig krabat :-)


Hvem er jeg?

Jeg startede med at kigge på fugle i 1991. De første mange år besøgte jeg primært lokaliteter i cykelafstand af hjemmet, med Odense Å som den primære lokalitet. Jeg har selv fundet 2 Flodsangere på netop denne lokalitet, hvilket især med den første, gav interessen et gevaldigt løft!

Fra 1996 til 2000 var interessen sat på standby, da der var andre emner i livet, der tiltrak større opmærksomhed. Siden 2000 har interessen dog været støt stigende, og jeg har brugt en del uger i blandt andet Blåvandshuk.

Netop Blåvandshuk er mit absolutte favoritområde. Der er flere grunde: Naturen er storslået, også selvom det efterhånden er ved at blive overrendt af turister! Det er et godt træksted for havfugle, og min yndlingsdisciplin er havobs. Derudover er der (alt for) mange krat at luske, en disciplin jeg også kan bruge dage på… Prikken over i’et ved Blåvandshuk er, at der er ringmærkning, et felt som tiltrækker mig mere og mere. I efteråret 2004 fik jeg debut som ringmærker og pillede min første fugl ud af nettet. Det var stort, og helt vildt fedt, hvorfor det har givet blod på tanden. Min store drøm er således, med årene at tilegne mig ringmærkerlicens…… En anden drøm er at finde en rastende Forsters Terne et sted i Danmark……..bare 1!

Udover interessen for ringmærkning er jeg optaget af at se/høre nye arter i Danmark. Jeg har i perioder twitchet ivrigt og haft utrolig mange fede oplevelser med det. Jeg er dog, specielt det sidste års tid, blevet mere og mere interesseret i at finde fuglene selv, og synes således det er vildt fedt at finde nye ædelarter.



Nogle af mine yndlingsfuglearter:

Sabinemåge er helt klart en de arter jeg synes er allerfedest men en af grundene til at havfugletræk generelt har min store interesse er at jeg synes kjover er så fede. Disse mørke banditter der regerer blandt de øvrige fugle, som havde de retten til at bestemme!

Lommerne er jeg også meget betaget af - det er skønt at stå en forårsmorgen i maj og se flokke af lommer komme trækkende over horisonten - en god lejlighed til at sammenligne fuglenes størrelse, proportioner, vingeslagshastighed, dragtkarakterer med videre......der er jo altid mulighed for at der er en storlom i mellem :-) Af ikke-havfugle er der flere favoritter såsom: Lundsanger, Lille Fluesnapper, glenter, Hvidbrynet Løvsanger, Fuglekongesanger, Biæder, Kærløber.



Matrikelarter:

Vi flyttede i hus i 2004 og jeg var fra start optaget af det med matrikelarter. Det er skægt for mange meget almindelige fugle er meget sjældne, og selvom jeg gerne ville have at huset havde en langt bedre naturmæssig beliggenhed (det kan næsten ikke blive værre!), så tror jeg alligevel nok at jeg får set nogle sjove arter med årene. Jeg synes det er rigtig sjovt at se eller høre en ny matrikelart, og jeg er da blevet overrasket et par gange, specielt med observation af såvel Mudderklire som Hvidklire!

Jeg spejder meget efter rovfugle, for på et eller andet tidspunkt, så må der da komme en Havørn eller noget andet sjovt!

Her kan du se min matrikelartsliste. Bemærk at jeg har brugt Netfugls artsliste for Fyns Amt, hvor jeg så bare har indtastet for min matrikel i stedet! Grunden er, at jeg synes Netfugls artsliste er rigtig godt lavet, der er eksempelvis mulighed for at få arterne vist i kronologisk rækkefølge, hvilket jeg synes er en rigtig god feature.



Fotografering af fugle:

Efterhånden som digiscoping blev meget udbredt i Danmark i starten af dette årtusind, indfandt interessen sig også hos mig. I sommeren 2004 indkøbtes mit første digitalkamera, hvorefter jeg eksperimenterede mig frem.

Det blev hurtigt klart at mit teleskop (Kowa TSN 1) sætter en kraftig begrænsning på kvaliteten af de digiscopede billeder! Den optiske kvalitet er således ikke af særlig god kvalitet, hvorfor billederne især bliver uskarpe. Det har været en noget frustrerende erfaring at gøre mig, men jeg må trøste mig med, at det dog er helt fint til dokumentation.

Da jeg i forvejen savnede zoom-oklular til mit teleskop, satte det skub i mine planer om at anskaffe mit et nyt teleskop. Jeg prøvede forskellige og kom frem til at Zeiss'en nok var den jeg allerhelst ville have.

Mens jeg gik og overvejede købet af nyt teleskop begyndte jeg at overveje, hvorvidt jeg i stedet skulle bruge pengene på at købe digital spejlreflekskamera med tilhørende telelinse! Siden jeg tilbage i 1997 prøvede at fotografere spejlrefleks, har jeg været fascineret af dette. Jeg syntes især det var fedt at kunne tage flugtfotos, og jeg husker tydeligt begejstringen da jeg tog flugtbilleder af Steppehøg og Kongeørn i Skagen for en del år siden.

Mit gamle spejlreflekskamera gik desværre i stykker for nogle år siden, og jeg forsøgte forgæves at finde et nyt, der passede til mine linser. Det var stort set umuligt, hvorfor jeg overvejede at købe helt nyt. Det ville dog være en større udskrivning og de digitale kameraer var på kraftig fremmarch. Jeg tænkte at det nok var vejen frem, hvorfor jeg besluttede mig for at klappe hesten et stykke tid og se udviklingen an. Det drøjede dog flere år, inden jeg syntes at kvalitet og især pris var på et niveau jeg synes passede min pengepung!

Det afgørende spring i denne føljeton skete i foråret 2006, hvor jeg i Blåvand fik muligehed for at prøve et Canon spejlrefleks med en 300mm linse. SÅ VAR JEG SOLGT!!! Fra den ene dag til den anden trawlede jeg nettet igennem for at finde præcis det jeg ville have og hvor jeg skulle købe det - stor var den dag, da det kom med UPS i sommeren 2006, og jeg er blevet superglad for det.

Den dag i dag, december 2007, er jeg blevet rigtig glad for at fotografere. Det er blevet et supplement til fuglekiggeriget. Nogle gange i form af at få et billede af den sjældne fugl jeg twitcher, andre gange hvor kikkerten skiftes ud med kameraet og jeg ser hvad jeg møder på min vej der kan indfanges i linsen...

Det har givet mange spændende og sjove oplevelser med fugle som jeg ikke ville have fået, hvis jeg ikke havde fotograferet. Jeg har fået nogle fantastiske næroplevelser med fugle, der er kommet tættere og tættere på mig, mens jeg har siddet bomstille og ventet på at de kom tæt nok på, til at få et rigtig godt billede. Således havde jeg nogle fede oplevelser med Bairdsrylen i Skagen i efteråret, Hedelærken ved Blåvandshuk og Vandstærene i Oktober.

Der er ingen tvivl om at jeg er blevet bidt af at fotografere, men jeg kan også mærke at jeg foretrækker kikkerten når trækket virkelig går løs, og der er gang i den. I disse perioder bliver kameraet ikke luftet meget, men det er med hvis nu...



Bag skrivebordet:

Bag skrivebordet er jeg fast skribent af ”Fra Felten”, i DOF-Fyns glimrende lokalblad ’Havrevimpen’, men efter vi har fået børn og jeg har oprettet denne hjemmeside, så er aktiviteterne for Havrevimpen og tidligere årsrapporten blevet mindre og mindre.



Min brugerprofil på Netfugl

min brugerprofil på www.netfugl.dk kan du finde yderligere oplysninger om mig og min fugleinteresse.



til top
Martin Søgaard Nielsen

Har du ros, ris, tips eller forslag til hjemmesiden så send endelig en

mail til Martin



Om ornitologi:
Twitching

copyright © Martin Søgaard Nielsen
udarbejdet d. 17. marts 2007
Opdateret d. 18.3.2008