Lundsanger, Vesterled Blåvandshuk - 11 .juni 2006
Notesbog Blåvandshuk Fotos Vejr og vind Sidste nyt Martin om siden
Nyeste fotos:
Nilgås, 7. marts 2010, Gårdeby
Sangsvane, 7. marts 2010, Gårdeby
Dobbeltbekkasin, 26. august 2007, Margrethe Kog
Grønlandsk Stenpikker, 27. maj 2006, Blåvandshuk
Sydlig Nattergal 2k, 29. april 2007, Blåvandshuk
Hærfugl, 17. april 2009, Værløse Boldklub
Hvidskægget Sanger 2k han, 11. maj 2007, Blåvandshuk
Bysvale, 26. maj 2007, Blåvandshuk
Bonapartemåge adult, Hirtshals Øststrand, 1. oktober 2004
Rosenstær, Skagen, 1. oktober 2004
Topskarv, Skagen Havn, 1. oktober 2004

Ædelårsarter 2010:

Pr. 28/10:

HKn: 209
vs.
MSN: 197


"Jo mere aktiv du er, jo mere heldig er du..."


Amerikansk Sortand han, Sydhukket Blåvandshuk, 14. oktober 2009
Notesbog 2009

Gulhovedet Gul Vipstjert ssp. flavissima, Lakolk Strandsøer, 12. maj 2008
Notesbog 2008

Steppehøg, Bøvling Klit,  27. september 2007
Notesbog 2007

Stribet Sanger 1k hun, Mandø, 18. oktober 2006
Notesbog 2006

Nordlig Blåhals 2k han, Blåvand Fuglestation, 14. maj 2005
Notesbog 2005

Dværgværling 1k, Blåvand Fuglestation, 5. oktober 2004
Notesbog 2004


"Der ligger altid en god oplevelse og venter..."


Fuglestof:


Kort over Grenen

Topskarver og gamle dage

Twitchingens start

Omvendt træk eller...?

phyller på Chrø


Sidst revideret 28. oktober 2010

Notesbog 2010

jan feb mar apr maj juni juli aug sep okt nov dec


28/10  Der arbejdes med artsgennemgangen - Blåvandshuk

 Blåhals hun, 22. maj 2008, Blåvandshuk
Blåhals på hukket... den er fed'

Sker der slet ikke noget på den her hjemmeside eller hva'??? Jo, men ikke lige på den her side... Motivationen har flyttet sig til for tiden at koncentrere mig om Blåvandshuk artsgennemgangen, hvor jeg arbejder intenst... nederst i artsgennemgangen skriver jeg løbende hvad jeg har foretaget...

Udarbejdet 28. oktober 2010
Til toppen af siden


7/3  Fyrremejse og minus 19 grader!!!

Søndagens tur til Sønderjylland blev en af de absolut mindeværdige. Jeg kørte hjemmefra kl. 5.25 hvor det var minus 5 grader og stjerneklar himmel. At det skulle gå hen og blive MEGET KOLDERE var jeg ikke klar over, men jeg var til gengæld forberedt på, at der ville være en del sne i Jylland efter fredagens meget kraftige snevejr.

Allerede tværs over Fyn faldt temperaturen til minus ni, men da jeg nåede Hylkedal faldt temperaturen til minus 13! Jeg elsker jo vejrekstremer, så jeg synes, det var ret spændende og tænkte det måske var koldere længere inde i landet. Da jeg kørte fra motorafkørslen til Tinglev viste termometeret minus 16 grader...shit det var koldt, men det skulle blive vildere endnu.

Minus 19 grader!!!...


På vej mod Tinglev opdagede jeg en ræv ude på en af de flotte sneklædte marker. Den holdt øje med mig, og forduftede så op mod en nærliggende gård. Lidt vest for Tinglev by nåede termometeret så ned på MINUS 19 GRADER!!!

 2008
Min lavest oplevede temperatur nogensinde i Danmark!

Jeg mindes ikke, at jeg selv i Danmark har oplevet så lav en temperatur, og syntes det var helt vildt. Efterfølgende kunne jeg læse denne artikel på DMI samt på TV2-vejret, at der officielt var målt minus 19,1 grader ved Kolding og at natten således havde været den koldeste de seneste 5 år.

Vel fremme ved Ulvemose gik jeg ud i kulden som der var minus 18 grader. Det var vildt flot med et godt lag sne, totalt vindstille og helt klart vejr. Jeg havde nøje udvalgt mosen, idet jeg gerne ville finde Fyrremejse, og tænkte at der måtte være en reel chance for den her, selvom jeg aldrig havde hørt om mosen før. De fleste vælger jo de klassiske moser, men jeg synes, det er meget sjovere at prøve noget nyt og for mig ukendt.... nogle gange giver det pote og andre gange må jeg nøjes med at få kendskab til en for mig ny lokalitet.

Klik for at se billedet i større format...
Utrolig flot...

YES Fyrremejse...


Fugle var der stort set ingen af. Eneste lyde kom fra de nærliggende højspændingsledninger, som jo faktisk larmer noget så irriterende. Efter ca. 1 time i mosen hørte jeg en mejse synge, og var ret overbevist om, at det måtte være en Fyrremejse. Jeg ville lige tjekke sangen på mobilen, for den havde jeg ikke helt styr på i forhold til det hæse kald, som jeg absolut intet havde hørt til. Mens jeg stod og lyttede til mobilen hørte jeg pludselig de hæse kald helt tæt på mig! Shit hvor er fuglen? Jeg havde helt uforvarrent kommet til at tiltrække den syngende fugl - som jo vitterligt var en Fyrremejse - fordi jeg lige skulle konfirmere identifikationen ved at lytte til mobilen. Og det selvom jeg afspillede lyden meget lavt.

Fyrremejsen satte sig i toppen af en hegnsbusk og begyndte at synge for fulde gardiner. Hold k... hvor var det fedt. Den sad blot 5 meter væk i skinnende morgensol og jeg strålede om kap med solen, for hvor var det fedt at blive belønnet med netop Fyrremejsen som jeg så gerne ville finde. Fuglen sad perfekt til fotografering, men grundet den ekstreme frost havde jeg ladet kameraet blive i bilen, så jeg stod bare og nød fuglen indtil den efter nogle minutter fløj længere ind i mosen.

Nilgæs og Hvide Vipstjerter i sne og is...


Nu var humøret heeelt i top, og jeg fortsatte turen. Ved Gårdeby lå et par gulnæbbede svaner i en lille våge ved åen, og da jeg standsede for at tjekke dem for Pibesvaner, var der til min store overraskelse også 2 Nilgæs blandt Sangsvanerne!

Klik for at se billedet i stort format...
I en så flot en vinterkulisse, tog Nilgæssene sig faktisk godt ud.

Pibesvaner var der til gengæld ved Lundbæk Plantage, og der fik jeg endnu en overraskelse.... der på kanten af isen til åen hoppede der flere Hvide Vipstjerter rundt - helt underligt at se dem i en kulisse af sne og is - på en måde helt forkert og samtidig utrolig flot.

F47 hvor er den fra?...


Resten af dagen bød ikke på de store overraskelser. I løbet af formiddagen kom varmfronten ind og temperaturen steg kortvarigt til plus 4 grader, hvilket var 23 grader mere end om morgenen! Jeg fik tjekket en del gæs selvom det var blevet ret dårligt vejr med sne og blæst. Det blev til masser af Blisgæs, Kortnæbbede Gæs, Canadagæs, Grågæs og faktisk også en del Bramgæs. Jeg ville gerne have tjekket for Dværggås, men opgav grundet vejret. Jeg fandt dog en ringmærket Kortnæbbet Gås med hvid halsring med skriften F47 samt yderligere en med grøn halsring, som jeg desværre opgav at aflæse grundet for lang afstand. F47 blev ifølge DMUs database ringmærket 27.03.2007 ved Vest Stadil Fjord som gammel han.

Det blev også til en del Sanglærker med flokke på 550, 250 og 150 samt 3 Sangdrosler. Det føltes som om, at fuglene "ligger på lur" og blot venter på den første varme.... ligesom jeg gør det. Det bliver sgu fedt når foråret rigtig slår igennem.

Et tjek ved Saltvandssøen var en speciel oplevelse, for der var totalt tilfrosset på begge sider, og fuldstændig fugletomt bortset fra en gammel Vandrefalk og et par Engpibere. I Vidåen lå der både Små og Store Skalleslugere og endelig fik jeg set årets første Blå Kærhøg i form af en flot han. Til gengæld blev det ikke til nogle Fjeldvåger, en art der fuldstændig er forsvundet med den megen frost. Det forlyder, at de er trukket længere ned i Tyskland, så mon ikke de kommer væltende på træk, når varmen sætter ind.

Udarbejdet 9. marts 2010
Til toppen af siden


13/2  99% Silkehale x 15 = 0!.... øv!

Mens jeg sad og kiggede ud på en Blåmejse i snevejret, kom der pludselig ca. 15 fugle susende lavt over naboens hustag. Silkehaler tænkte jeg med det samme, men desværre fløj de lavt og hurtigt og forsvandt dermed med det samme... Det er bare typisk Silkehaler at komme susende så lavt, men da observationstiden nok var ca. 1 sekund er det sgu for tyndt at hukke til dem - ØV! Silkehale er iøvrigt meget fåtallige denne vinter, og rapporteres stort set ikke.

Udarbejdet 14/2 2010


11/2  2 Stære...

Ædelårsart nr. 70 blev lidt af en matrikeloverraskelse idet 2 stære kom susende mod SV mens jeg og drengene legede i sneen. Stære er faktisk et noget sjældent syn fra Matriklen uanset årstid, så det var en god overraskelse og ædelårsart nr. 70. Henrik er på 91, så han får lov at nyde 1. pladsen lidt endnu...

Udarbejdet 11/2 2010


6/2  5 Mosehornugler, Bjergirisk, Sangdrossel m.m.

Bitterheden over at Hvalrossen ved Fjand var strøget til havs igen, blev repareret med en god tur ved Bogense Strand og ud til Fogense. Turen gav uventet mange fugle med flere gode overraskelser.

Det startede med 4 Bjergirisker der futtede rundt, dernæst Sangdrossel og så dagens bedste fugle som blev hele 5 Mosehornugler. 3 af dem satte sig ude på isen som lå i vigen. De sås således super godt, og hvor var det fedt at se dem sidde der på isen, hvor deres massive kløer gjorde indtryk. Desværre var kameraet hjemme, men nu må jeg snart lære at tage det med hver gang!

Et kig på DOFFyn-webben viser, at de 5 Mosehornugler er højeste tal for amtet siden 14/2-2008, hvor 6 sås ved Helnæs Made. Det er faktisk 2. højeste antal de sidste 4 år!

En tur senere på dagen gav en Snespurv og 38 Sangsvaner, der pludselig kom flyvende til og landede lige uden for vigen. Hvor kom de mon fra?

Alt i alt en super dag, med 14 nye årsædelarter, så jeg nu er oppe på 64 - fortsat et godt stykke efter Knudsen som er på 88.

Udarbejdet 6/2 2010


23/1  Vandstær... et godt point!

Jeg kom pludselig i tanke om, at jeg måske kunne finde en Vandstær nede ved Papirfabrikken, for jeg mente ikke, jeg havde set nogle Vandstærmeldinger derfra. Det ville være en god ædelart at finde i konkurrencen, og en art jeg havde spået ville blive rigtig svær.

Da jeg kom ned til åen, opdagede jeg først 2 Små Lappedykkere - endnu et point. Jeg kiggede et stykke tid efter Vandstær, men så ikke spor af nogen. Oversigtsforholdene er også ret så svære, grundet hegn, træer m.m. Men pludselig mellem hegn, buske og grene kunne jeg svagt se en Vandstær på en sten - YES! Så var pointet i hus. Jeg kunne overhovedet ikke se, om den var ringmærket, og kort efter var den væk igen. Der gik noget tid inden jeg genfandt den, men nu var den næsten lige ud for mig, og jeg kunne konstatere, at den ikke var ringmærket. Der var således ikke tale om fuglen, der havde holdt til ved bækken ved Erik Bøghs Sti.

Udarbejdet 24/1 2010


17/1  Jeg håber på isvinter...

Selvom jeg glæder mig til foråret, så håber jeg meget på, at det bliver isvinter. Synes det er fedt, når naturen raser, og vandene fryser til. Vil gerne se statsisbryderne i aktion, og de har nu sat deres beredskabsfrist ned fra 5 til 2 dage. I går kom det første overisningsvarsel for Østersøen og i dag udvidedes med Sundet og Bælthavet. Derudover er der i Skagerak et område på størrelse med Fyn, hvor 70-80% af det, er dækket af drivis på 70-80%, så isen breder sig.

Udarbejdet 17/1 2010


17/1  Lille Skallesluger i bidende kulde...

Efter at have afleveret søster ved toget, kørte Alex og jeg ud til Odense Kanal, for at se hvor meget is der var, efter de sidste mange ugers frost. Jeg havde sådan set regnet med, at hele den inderste del af fjorden var frosset til, og at der ville være en våge, ved udmundingen af Odense Å, men der var mindre is end forventet. Kanalen var godt nok pakket med is, men der var store isfri områder på Stige Øs østlige og nordøstlige sider. Fra bilen kiggede jeg nogle gange efter Lille Skallesluger, for der måtte da være nogle derude, selvom der ikke var meldt nogle på DOFFYN webben. Jeg så dog heller ikke nogle.

Alex foreslog at vi skulle gå en tur ude ved Sortehusene på Stige Ø, og selvom jeg ikke havde så meget tøj på, gik vi en kort tur. Men f... hvor var det koldt. Minus 3 grader, høj luftfugtighed og ca. 8 sekundmeter fra øst fik kulden til at føles som ren is på kinderne.

Men hvor kan fugle varme! 5 Små Skalleslugere kom pludselig susende ind foran os og landede i kanalen i et isfrit område langs vestkanten af Stige Ø. FEDT! De er sgu flotte, og varmede gevaldigt.

Med dagens ædelarter er jeg nu på 39, og glæder mig til mange, mange flere.

Udarbejdet 17/1 2010


1/1  Ædelarter 2010 - HKn vs. MSN

Så går det løs i den konkurrence Knudsen og jeg har indgået. På en tur her i efteråret fandt vi på, at vi til næste år skulle konkurrere i et eller andet. Det blev ret hurtigt klart, at vi skulle ud og finde fugle selv - med andre ord gælder det om at finde flest ædelarter i 2010. Det bliver edermame sjovt og spændende, for selv de almindelige arter skal ædles... og hvor finder vi for eksempel lige en Vandstær der ikke er fundet?!

Mit personlige mål er at få 4 nye ædelarter i løbet af 2010, heraf 1 SU-art, så der skal knokles i felten.... er spændt på hvordan det går. Følgende arter er absolut mulige at få som nye ædelarter:

  • Gråmåge
  • Hvidvinget Måge
  • Lille Fluesnapper
  • Bjergpiber
  • Thorshane
For Knudsens vedkommende ved jeg, at han vil arbejde for:
  • Rødhovedet And
  • Sort Stork
  • Kongeederfugl
  • Fuglekongesanger
Modsat forrige års konkurrence med Thomas, laver jeg ikke en særskilt side til konkurrencen. Jeg har således besluttet, at de indlæg jeg skriver, skrives på denne side..... så jeg er sikker på, at jeg omsider får gang i denne del af hjemmesiden igen - jubii!

Knudsen har en forestilling om, at jeg vinder, men jeg tror sgu det er svært at forudsige, for måske er Henrik i felten det meste af året? Og uanset hvor af hvad han er bundet af, så kan det blive uhyre svært at hamle op med som weekendornit... men aftenerne må også i brug, i starten for at få ugler i hus, senere til tjek ved eksempelvis Odense Fjord...
Udarbejdet 20/12 2009


til top
Vendehals, Blåvandshuk, 30. april 2007
Sitemap

Vejr:
DMI
TV2 Vejret
Tv-vejrudsigt TV2
Flere...

Observationer:
Dofbasen
Dofcall

SU + DKU:
Se links her...

Danmark:
Netfugl
Fugle og Natur
DOF Sydvest
Blåvand dagbog
Chrø Fuglestation
DOF Fyn
Vejlerne
Gedser Fuglest.
Skagen Fuglest.

Diverse:
Fugle i Felten
UEM
Cheferne i Felten
Århusbirderne
KO

Blåvandshuk:
Findes her...

Udland:
Dutch Birding
Club 300 Sverige
Svalan - Sverige
Bombemeldinger - Norge
fugler.net
Club 300 Tyskland
Helgoland
Utsira
Tarsiger

Felt–
bestemmelse:
Findes her...

Fuglestemmer:
The virtual bird
Eurosongs
Birding.dk
Uglelyde

Ring-
mærkning:
Findes her...

Butikker:
Naturbutikken
Friluftslageret
Natur og fritid
Naturbokhandeln

Foto:
Findes her...





copyright © Martin Søgaard Nielsen
opstartet d. 23. januar 2008
Opdateret d. 29.10.2010